nieuws

‘Pas 55-certificaat voor beheerders’

bouwbreed Premium

Beheerders van infrastructuur doen er goed aan te streven naar certificering volgens de Britse norm Pas 55 voor ‘physical asset management’. Begin 2014 wordt het de internationale norm ISO 55000.

“Op dit moment is iedereen vrij in het inrichten van zijn beheer, maar zoiets als Pas 55 zou wettelijk verplicht kunnen worden”, zei Arno Willems, hoofd risicoanalyse en contractmanagement bij Iv-Infra, op de Ivent Masterclass van de Iv-Groep in Amsterdam. Volgens hem bestaat een wildgroei aan richtlijnen en handleidingen voor het beheer van objecten, maar is men het redelijk eens over de waarde van Pas 55. “In Groot-Brittannië zijn energiebedrijven verplicht zich volgens de norm te laten certificeren. Beheerders zouden de norm zeker moeten aanschaffen. Hij wordt omgezet naar de internationale normen ISO 55000, 55001 en 55002, die naar verwachting in februari verschijnt. De laatste commentaren worden nu verwerkt.”

Hoewel adviesbureau Iv-Infra nog geen Pas 55-certificaat heeft, gaat dat zeker gebeuren, zei Willems. Maar hij vindt het vooral nodig voor de beheerders zelf. “We gaan er met zijn allen naar toe. Het vraagt wel een cultuuromslag. Beheerders vinden het lastig, want zij worden ermee geconfronteerd dat zij heel veel informatie niet hebben.”

Leidraad RAMS

Willems zei dat momenteel de leidraad RAMS van Rijkswaterstaat populair is. “Die sluit qua filosofie wel aan op Pas 55”, aldus Willems. Hij liet op de Masterclass zien hoe advies- en ingenieursbureau Iv-Infra het beheer van een infrastructureel object vormgeeft volgens de methode RAMS. Daarbij worden de betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, duurzaamheid en bijvoorbeeld esthetische eigenschappen van kunstwerken beschouwd. “Het gaat steeds om de driehoek van prestaties, risico’s en kosten”, aldus Willems. “Hoe houdt een beheerder daarmee controle over en grip op de toestand van de infrastructuur, zoals afgeleid van de doelstellingen en kernwaarden van de organisatie.”

Reageer op dit artikel