nieuws

Paal vast in de grond met een kilo pur-schuim

bouwbreed Premium

Met amper één kilo materiaal fixeert Chemque in een oogwenk palen of tuinhekken in de grond. Eén kilo van het opschuimende polyurethaan staat gelijk aan twee zakken beton van 25 kilogram.

Het speciaal ontwikkelde polyurethaanschuim van Chemque is al een paar jaar in de handel voor grote toepassingen. In Canada worden er regelmatig houten elektriciteitsmasten mee gefixeerd, nadat er een storm over het land is geraasd. Ook in Noorwegen is inmiddels ervaring met het Canadese product. Daar zijn hoogspanningsmasten tot wel 30 meter hoogte mee gefixeerd. Na een half uur is het materiaal voldoende uitgehard om de kraan of de tijdelijke ondersteuning te verwijderen.

Op de Franse bouwbeurs Batimat lanceert Chemque een bescheidener toepassing: Fast 2K. Het product is bestemd voor tuinhekken en andere paaltjes die in de grond moeten worden vastgezet. Het wordt geleverd in handzame zakken van bij elkaar nog geen kilo. De twee componenten van de opschuimende hars worden gescheiden door een kunststof clip. Zodra de clip is verwijderd, moet het materiaal goed doorgemengd worden. Dat kan door de zak als een soort klassieke schoenlapper over een stoelleuning, tafelrand of een balk te schuren. De zak hoeft daarvoor niet geopend te worden, er is weinig gevaar van morsen of verspillen.

Na dertig seconden is het materiaal voldoende gemengd en kan het in het gat worden gegoten waar de paal al in is geplaatst. Dan is het volgens directeur Sam Ghaly van Chemque raadzaam handschoenen aan te doen. “Hoewel je het met wat handigheid ook dan nog schoon kunt aanbrengen.” Het materiaal zet in een oogwenk uit tot en veelvoud van het eigen volume en vult het gat op en sluit de paal in. Er hoeft geen water te worden toegevoegd. Het materiaal heeft ook geen last van vocht in de grond. In een bodem met een hoge grondwaterspiegel werkt het materiaal net zo goed. Ook de omgevingstemperatuur speelt nauwelijks een rol; het materiaal kan in de winter goed worden verwerkt. Na een paar minuten resteert een inerte klomp polyurethaanschuim aan de voet van de paal, in plaats van de gebruikelijke betonnen klomp. Er loogt niets van het materiaal uit, verzekert Ghaly en de voet van de paal zelf is door de mantel van schuim beschermd tegen inwerking van vocht.

Demonstratie

In hal zes van het grote beurscomplex aan de noordkant van Parijs, waar deze week de Batimat plaatsvindt, geeft Chemque elk half uur een demonstratie van het product. Het grootste voordeel is volgens Ghaly dat er veel minder materiaal getransporteerd hoeft te worden, vergeleken met beton. Een pallet Fast2K kan evenveel palen fixeren als een truckmixer vol beton. Alleen al in de Verenigde staten wordt jaarlijks 128.000 betonmixers toegepast voor dit doel. Als iedereen zou overschakelen op Fast2K, zou het aantal teruggebracht kunnen worden tot vijfduizend transporten. Ook voor de prijs hoeft volgens Ghaly niemand het te laten. Het bedrijf betaalde bij een Franse bouwmarkt bijna 20 euro voor twee zakken kant-en-klare betonmortel. Chemque verkoopt de verpakking waarmee evenveel palen vastgezet kunnen worden voor ongeveer 10 euro aan de groothandel, zodat er voldoende marge overblijft om met de consumentenprijs te spelen. Het materiaal komt zeker ook in Nederland in de handel, want de Europese distributeur zetelt in Waalwijk.

Reageer op dit artikel