nieuws

Oud-topman Servatius aansprakelijk voor schade

bouwbreed Premium

Oud-topman Leks Verzijlbergh van Servatius is aansprakelijk voor de miljoenenschade die de woningcorporatie heeft geleden op het mislukte campus-project in Maastricht.

Dat heeft de rechtbank van Den Bosch gisteren bepaald.

Volgens de rechters komt Servatius in ieder geval een schadevergoeding van 10 miljoen euro toe. Begin volgend jaar wordt de exacte hoogte van de vergoeding vastgesteld. Servatius eist in totaal 67 miljoen van de voormalig bestuurder en enkele toezichthouders.

In een 26 pagina’s tellend tussenvonnis oordeelt de rechtbank dat Verzijlbergh “onbehoorlijk” heeft gehandeld door betalingsgaranties af te geven en de aannemers groen licht te geven om met de bouw te beginnen.

“De financiële haalbaarheid van het project was onvoldoende zeker en de risico’s voor Servatius waren onvoldoende afgedekt”, stelt de rechtbank vast.

Verzijlbergh wordt ook aangerekend dat hij de voorwaarden van de minister ten aanzien van het bouwproject heeft genegeerd. Servatius mocht het project alleen uitvoeren als de betrokkenheid van de woningstichting bij het commerciële deel beperkt zou zijn en de risico’s zouden zijn afgedekt.

Het Campus-project voorzag in de bouw van studentenwoningen, maar ook commerciële ruimten en sportfaciliteiten. De oorspronkelijke bouwkosten bedroegen 88 miljoen, maar deze liepen al snel op tot boven de 120 miljoen. De alsmaar stijgende kosten waren eind 2009 aanleiding voor Servatius om het projet stop te zetten. Op dat moment was de raad van toezicht al afgetreden en was een externe toezichthouder aangesteld.

Als gevolg van dat besluit moesten enkele bouwpartners schadeloos worden gesteld. Deze schadepost, van ruim 10 miljoen, kan Servatius in ieder geval verhalen op Verzijlbergh, vindt de rechtbank. De kosten die gemaakt zijn in de voorbereiding van het project, daarentegen niet.

Over andere schadeposten zal in januari verder worden geprocedeerd. Dan ook zullen de claims van Servatius tegen de voormalig leden van de raad van toezicht worden behandeld.

“Wij zien ook dit deel van de procedure met vertrouwen tegemoet”, liet Servatius gisteren weten.

Reageer op dit artikel