nieuws

Orderboek Fugro weer beter gevuld

bouwbreed

Fugro profiteert van de sterke olie- en gasmarkten. Volgens de bodemonderzoeker uit Leidschendam is de orderportefeuille voor de komende twaalf maanden een stuk beter gevuld dan een jaar geleden.

Toenemende vraag uit ontwikkelingslanden

Het ingenieursbureau stevent dit jaar af op een omzet van 2,6 miljard euro. In 2012 bleef de teller staan bij 2,4 miljard euro. In beide gevallen zijn de inkomsten uit de verkoop van multiclientdiensten meegeteld. Het nettoresultaat zal uitkomen op zo’n 230 miljoen euro. In dat bedrag zitten niet de inkomsten uit de verkoop van het grootste gedeelte van de divisie Geoscience, die in de boeken staan voor 204 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Paul van Riel constateert dat de olie- en gasmarkt in de segmenten die voor Fugro interessant zijn aan kracht niets verloren heeft. Klanten zetten hun plannen door om te investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe velden. Ook wordt geld gestoken in de verbetering van de olie- en gaswinning uit de al in gebruik genomen ondergrondse voorraden.

Het werk vanuit de inframarkt neemt vooral toe rond de Perzische Golf en in het Verre Oosten. Ook uit Afrika en de landen aan de Kaspische Zee neemt het infrawerk toe.

De divisie geotechniek kampt met een zwakke Europese markt. In de Verenigde Staten is herstel zichtbaar. De toenemende vraag uit de ontwikkelingslanden valt op. Werk stroomt toe uit Oost-Afrika, Irak en landen als Kazachstan en Azerbeidzjan. Een belangrijke opdracht voor werkzaamheden in bijzonder diep zeewater kwam van de Mexicaanse maatschappij Pemex. Het schip Fugro Voyager begint binnenkort aan zijn eerste project in Australië.

De divisie onderzoek ontmoet sterke concurrentie op het vlak van de luchtverkenningen, vooral in Europa en Noord-Amerika. Oorzaak is de afgenomen vraag. Toch slaagde de divisie een sterk derde kwartaal neer te zetten.

De scheepsbezetting in Europa en Afrika noemt Fugro bij zijn divisie subsea voortreffelijk.

Reageer op dit artikel