nieuws

Ondernemers in de bouw zijn stuk positiever over toekomst

bouwbreed Premium

Het sentiment onder bouwondernemers is de laatste maanden sterk verbeterd. Dat concludeert het economische bureau van de ABN Amro Bank.

Volgens de economen van de bank wordt de positievere blik verklaard door gunstige geluiden ten aanzien van de algemene economie. Daarnaast zien bouwers zelf ook minder stagnatie in de eigen sector. Verwachting is dat de bouwproductie over 2013 minder zal dalen dan in 2012, hetgeen als positief wordt ervaren.

Uit cijfers van ABN Amro blijkt wel dat het sentiment nog ver onder het langjarige gemiddelde ligt. “De weg naar boven wordt langzaam teruggevonden, maar het herstel is nog broos”, concludeert het economische bureau.

De bank benadrukt dat het sentiment over het algemeen een goede voorspeller is van de bouwproductie. “Het huidige herstel van het sentiment wijst daarom op een eerste herstel van de productie op niet al te lange termijn.”

Vergeleken met hun collega’s in Duitsland en Engeland zijn bouwondernemers in Nederland nog wel een stuk pessimistischer. Volgens de bank houdt dat verband met de verwachtingen ten aanzien van de bouwproductie. Die is in de buurlanden momenteel een stuk beter dan in eigen land.

Reageer op dit artikel