nieuws

OM: Ton Hooijmaijers doelbewust corrupt

bouwbreed Premium

Ton Hooijmaijers heeft welbewust giften aangenomen van bouwers, stelt het Openbaar Ministerie.

< Vervolg van pagina 1

“Hij dacht na over wat hij deed”, aldus officier van justitie R. Steen gisteren. Het OM verwijst onder meer naar de afspraak die Hooijmaijers, toen hij wist dat hij gedeputeerde zou worden, maakte met de Belastingdienst over het eigenaarschap van Move BV.

Ook wijzen de brieven die Hooijmaijers stuurde aan bedrijven om de contractuele verplichtingen van Move BV op te schorten, op een weloverwogen aanpak. Hooijmaijers heeft verder verschillende keren getuigd dat hij niet rechtstreeks aan bouwbedrijven wilde factureren om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

Justitie neemt de gedragingen van de oud-gedeputeerde kwalijk, omdat hij in zijn loopbaan meermaals een eed heeft afgelegd en zou moeten weten dat het “openbaar bestuur op een neutrale en voor iedereen gelijke manier moet worden uitgevoerd”. Dat de betalingen van de bouwers aan Hooijmaijers voor de verkiezingscampagne bestemd waren, klopt niet, aldus Steen. “De penningmeester van de VVD heeft nooit geld ontvangen van Hooijmaijers.”

Hooijmaijers is het volgens het OM ook aan te rekenen dat hij er geen rekening mee hield dat de bouwers die hij adviezen gaf ook in de toekomst projecten in de provincie zouden kunnen gaan doen.

Onder de omkopers zaten onder andere Jelle K. van Kuiper Groep, van wie Hooijmaijers 107.000 euro ontving, en Ruud Jacobs van Ballast Nedam, die 4165 euro betaalde. Justitie zal in de loop van 2014 beslissen of de omkopers worden vervolgd.

Tegen de vrouw van Hooijmaijers is gisteren 240 uur werkstraf geëist en een boete van 25.000 euro. Zij was formeel de directeur van Move BV. Bij de rechter decimeerde ze haar rol een paar weken geleden tot “koffie zetten en afspraken maken”. Het OM stelt dat ze een “luxe katvanger” was.Vandaag zal de advocaat van Hooijmaijers het standpunt van de oud-gedeputeerde bepleiten.

Reageer op dit artikel