nieuws

Olst-Wijhe

bouwbreed Premium

Stel je voor. Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Van je eigen zuur verdiende geld. Een mooie middenklasser van 30.000 euro. Je moet de cascoverzekering nog regelen – maar ach, dat ritje van de dealer naar huis… En dan gaat het mis. Wagen total loss. 30.000 euro in rook opgegaan. Ik moet er niet […]

Stel je voor. Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Van je eigen zuur verdiende geld. Een mooie middenklasser van 30.000 euro. Je moet de cascoverzekering nog regelen – maar ach, dat ritje van de dealer naar huis… En dan gaat het mis. Wagen total loss. 30.000 euro in rook opgegaan. Ik moet er niet aan denken dat het me zou overkomen…

De gemeente Olst-Wijhe blijkt daar minder moeite mee te hebben. Een infrawerkje van een dikke 3 ton werd onlangs aanbesteed. De gemeente vond het een goed idee om daarvoor een openbare aanbesteding te houden. Let wel: voor werken met een raming van 3 of 4 ton is de Gids Proportionaliteit heel duidelijk. Daarvoor moet de meervoudig onderhandse procedure toegepast worden. Een openbare aanbesteding voor dergelijke kleine werken is disproportioneel.

En dat bleek ook wel bij de aanbesteding. Er waren maar liefst zestien inschrijvingen! Zestien partijen die zijn gaan rekenen. Het was een aanbesteding op laagste prijs en – voorzover ik het heb begrepen – een redelijk rechttoe-rechtaan werkje. Dat dan weer wel. Maar het EIB heeft eens becijferd dat de kosten van een inschrijving op een openbare aanbesteding tenminste 2500 euro per inschrijver beslaan. Had men vier partijen uitgenodigd, dan had dat twaalf partijen dus 2500 euro aan inschrijfkosten gescheeld. In totaal 30.000 euro dus.

Een splinternieuwe Ford Mondeo rechtstreeks van de dealer recht in de shredder gereden. Dat doet pijn – tenminste… als het je eigen geld is.

De gemeente Olst-Wijhe kost deze actie echter niets. Althans, niet direct in geld. Het kost haar wel goodwill bij de inschrijvers. En een grote kans op ellende in de uitvoering. Op de langere termijn staat dit soort gedrag een strategische samenwerking in de weg. Die 30.000 euro komt dus wel weer eens terug naar de sector. Dubbel en dwars. Maar daar hebben de vijftien partijen niets aan, die nu de kosten gemaakt hebben. Dat geld is gewoon weg.

Reageer op dit artikel