nieuws

NVB: Het tij begint langzaam te keren

bouwbreed

Voor de tweede maand op rij hebben bouwers en ontwikkelaars meer nieuwe koopwoningen verkocht dan in hetzelfde tijdvak vorig jaar. Brancheorganisatie NVB denkt dat het dieptepunt voorbij is.

“De verkoop trekt aan. Maar dat wil niet zeggen dat de problemen voorbij zijn”, waarschuwt NVB-directeur Nico Rietdijk. “Bij de ontwikkelaars en architecten begint het tij te keren. De aannemers kruipen nog in de modder. Bij hen is het dieptepunt te verwachten in het eerste kwartaal van 2014. Spannend. In het zicht van de haven gaan nog heel wat bedrijven onderuit.”

In oktober werden in Nederland 1565 woningen met garantiecertificaat verkocht. Het aantal is het hoogste maandcijfer in twee jaar. In september stond de teller op 1430. Rietdijk: “Laten we eerst blij zijn met de prille omslag. We dalen niet meer. De realiteit zegt wel dat augustus met slechts 992 verkopen een slechte maand was. Als je de afgelo pen drie maanden bij elkaar pakt, zitten we eigenlijk op het niveau van vorig jaar.”

De directeur van de NVB signaleert een duidelijk groeiend optimisme. “Rationeel is het een goed moment om te kopen. De mensen hebben lang uitgesteld en willen nu eindelijk wat. De prijzen liggen 20 tot 25 procent lager dan aan het begin van de crisis, de hypotheekrente is ook lager. De woonlasten zijn 20 procent minder dan in 2008. Een handicap is dat mensen niet alleen op rationele maar ook op basis van emotionele argumenten beslissen.”

Een factor van belang is volgens Rietdijk de opwaartse spiraal van de huren. Veel verkoop vindt plaats in het goedkope segment, met als belangrijke groep huurders die overstappen naar een koopwoning.

In de eerste tien maanden van het jaar zijn 12.024 woningen verkocht. Voor de jaarwisseling zal het aantal volgens de NVB oplopen tot misschien wel 16.000. De brancheorganisatie schat dat dit jaar 35.000 nieuwe huur- en koopwoningen gereed zullen komen. Voor de crisis was het mikpunt nog 80.000 per jaar. In 2014 dreigt de productie te dalen naar 25.000 tot 30.000 woningen.

Reageer op dit artikel