nieuws

‘Normenpuzzel’ begeleidt bouw van stationshal

bouwbreed

Scheepsbouwer Centraal Staal uit Groningen helpt mee het dak van het nieuwe station van Arnhem vorm te geven. Het dak wordt opgebouwd uit stukken 3-dimensionaal vervormd plaatstaal. De staalbouwer moest de normen voor schepen aanpassen aan die voor gebouwen.

“De scheepsbouw werkt al langer met driedimensionaal vervormd staal en de bouw niet”, zegt projectmanager Ridsert van der Geest van Centraal Staal.

“Scheepsbouwers spreken een heel andere taal. Het uittekenen, ontwerpen en berekenen gebeurt anders dan in de bouw.” Om onderdelen die op een scheepsbouwkundige manier zijn gemaakt te verwerken in een gebouw moesten de normen voor beide disciplines met elkaar in overeenstemming worden gebracht.

Kunststuk

De combinatie BAM/Ballast Nedam construeert de nieuwe stationshal van Arnhem naar een ontwerp van UNStudio. Ieder deel wordt een kunststuk, werft ProRail. Elk stuk glas, beton en staal is anders. Ook het dak krijgt een kunstige vorm. Centraal Staal levert daarvoor stalen dakplaten met dubbelgekromde vormen.

Het bedrijf produceert die in zijn vestigingen in Groningen en het Duitse Stralsund. De elementen worden over de weg naar Arnhem vervoerd waar ze onder toezicht van ProRail worden samengebouwd tot een dak met spanten erop.

ProRail verwacht dat de stationshal na de zomer van 2015 gereed is voor gebruik.

Reageer op dit artikel