nieuws

Nederlands innovatieplan voor Jakarta

bouwbreed

Premier Rutte biedt Indonesië aan om grootschalig Nederlandse watertechnologie in te zetten om Jakarta te verlossen van zijn toenemende waterproblemen. De grootste handelsmissie ooit moet vaart brengen in een megaplan van 25 miljard dollar.

“Ongelooflijk, zoveel mensen de missie hier om tafel brengt. Zeker vierhonderd.”, zegt directeur Arno Kops van Witteveen+Bos Indonesië. “De belangstelling vanuit Indonesië om met Nederland samen te werken is erg groot.”

Aan het bezoek aan Jakarta nemen topmensen deel van vrijwel alle grote Nederlandse ingenieursbureaus. Ook zijn de baggeraars present, specialist in zwaar hijswerk Mammoet en scheepsbouwer IHC Merwede. Van de bouwers nemen BAM en Strukton deel aan de missie.

Bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van Royal Haskoning DHV presenteert namens de topsector water een innovatieplan voor de bescherming en economische ontwikkeling van Jakarta. Nederland is al actief in Jakarta en omgeving met het bouwen van enkele poldereilanden voor de kust en plannen ter verbetering van het drinkwater. Rutte geeft een duw aan de gedachte om Jakarta te beschermen door een soort afsluitdijk, in combinatie met een verbetering van de waterhuishouding. De kosten worden geraamd op 25 miljard dollar, waarvan 4 miljard voor de dam. Intensieve samenwerking wordt aangeboden tussen de ministeries en kennisinstituten van beide landen.

Morgen tekenen Haskoning DHV en Tirasa, een samenwerkingsverband van lokale partijen, een overeenkomst om komende vijf jaar 100 megawatt aan kleinschalige waterkrachtcentrales te ontwikkelen. Door de centrales zullen 350.000 mensen kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Reageer op dit artikel