nieuws

Nederland slechts middenmoter op milieugebied

bouwbreed Premium

Nederland is wat betreft het oppervlaktewater in de Europese Unie het slechtste jongetje van de klas. Ook op het gebied van de milieukwaliteit en de natuurlijke hulpbronnen wordt ons land de loef afgestoken.

Uit het rapport Groene Groei van het Central Bureau voor de Statistiek komt Nederland bij het groener maken van zijn economie niet naar voren als een hoogvlieger. Hoofdeconoom Peter Hein van Mullegen plaatst Nederland in de middenmoot. In Groene Groei worden de Europese landen voor de periode 2000 – 2012 de maat genomen aan de hand van zes thema’s en 33 indicatoren. Nederland speelt een rol in de voorhoede bij de milieu-efficiëntie, de groene kwaliteit van het leven en de wijze waarop economisch kansen worden opgepakt. Zo heeft een tiende van de aangevraagde patenten een milieutintje.

Aan de in uitgestoten kooldioxide gemeten voetafdruk kan Nederland nog veel verbeteren. Landen als Spanje, Italië en Frankrijk blijven royaal onder de grens van 10.000 kilo per hoofd van de bevolking. Nederland heeft een met Duitsland vergelijkbare voetafdruk van zo’n 12.000 kilo CO 2. Grotere smeerpoetsen zijn België (17 ton), de Verenigde Staten (18 ton) en Australië (21 ton per inwoner).

Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld kleurt Nederland langzaam groener. “We zijn op de goede weg. We moeten klimaatintelligent ondernemen want daarmee kom je sneller uit de crisis. Wat we nodig hebben zijn helden in duurzaamheid, innovatieve ondernemers.”

Reageer op dit artikel