nieuws

Minister wil aparte regels voor complex en simpel gebouw

bouwbreed Premium

Minister Blok (wonen) wil de bouw hervormen. De lang verwachte beleidsbrief gaat vandaag naar de Tweede Kamer. Cobouw kreeg de brief in handen.

‘Regering wil meer risico’s bij aannemers neerleggen’. Zoveel is al een paar weken duidelijk. Blok stelt aannemers in zijn brief van vandaag gerust. Ja, hij wil hervormen. Maar hoewel de minister geen opgebouwde verworvenheid uit de weg gaat, kan het volgens hem nooit zo zijn dat de aansprakelijkheid volledig bij de bouwende partij komt te liggen. Nu niet, nooit niet: “Ook de opdrachtgever houdt natuurlijk de verantwoordelijkheid van goed opdrachtgeverschap.”

Blok wil privaat gaan en afrekenen met de relatief weinig zeggende preventieve bouwplantoets. Vanaf 2015 mogen naast publieke én private partijen bouwplannen controleren op kwaliteit. Na drie jaar wordt de balans opgemaakt.

Blok wil komend jaar experimenteren in vijf gemeenten. Hij wil regels aanpassen en werken met risicoklassen in het Bouwbesluit. Een woning beoordelen is nou eenmaal anders dan een kathedraal van 110 meter hoog. De minister wil uitgaan van drie risicoklassen (laagste, middelmatige, hoogste risico’s) en zal zich daarvoor baseren op de indeling uit de Europese regels voor constructieve veiligheid (Eurocodes). “Deze indeling gaat niet uit van de omvang van een bouwwerk, maar van de risico’s die samenhangen met het gebruik, het aantal aanwezige personen en de mogelijkheid van de in het gebouw aanwezige personen om in geval van een calamiteit het gebouw zonder hulp te kunnen verlaten.”

Woningen en bedrijfspanden (80 procent) zullen in de nabije toekomst in de laagste risicoklasse vallen, gebouwen met een publieksfunctie zoals bibliotheken en gemeentehuizen in de middelste categorie (18 procent) en stadions, ziekenhuizen en andere complexe gebouwen in de hoogste risicoklasse (2%).

Elke klasse vraagt om zijn eigen risicobenadering, benadrukt de minister: “Zo zal de kwaliteitsborging voor bouwwerken met beperkte risico’s met eenvoudige instrumenten kunnen plaatsvinden tegen beperktere kosten. Een goede architect of aannemer met aantoonbare kwaliteit en kwalificaties – en toezicht daarop – moet, evenals in andere markten en sectoren, zelf kunnen instaan voor de kwaliteit van zijn of haar werk. Op deze manier kunnen de kosten van de kwaliteitsborging binnen proporties blijven.”

Voor bouwwerken met hoge risico’s zal de minister uitgebreide instrumenten voor kwaliteitsborging met uitgebreide waarborgen voorschrijven. Bij het bouwen van bijvoorbeeld een voetbalstadion is kwaliteitsborging volgens hem een samenspel tussen private partij en het bevoegd gezag. De rol van de brandweer wordt zelfs groter bij complexe projecten als het aan de minister ligt.

Altijd zal de overheid een handhavende rol blijven behouden, verwacht Blok. Zo zal er namens de overheid toch iemand moeten ingrijpen als de aannemers aanbevelingen van de private kwaliteitsborger negeert. Het toezicht op de bestaande bouw blijft helemaal buiten het nieuwe, private stelsel.

Bouwtoezicht privatiseren gaat burgers en bedrijven veel geld opleveren, belooft de minister in zijn brief. Hij verwijst naar een onderzoek van Ecorys. Daaruit blijkt dat het bouwtoezicht nu 1,4 procent van de totale opdracht- som kost. Tot 2100 kan 2,3 miljard euro worden bespaard, aldus het onderzoeksbureau.

Reageer op dit artikel