nieuws

Makelaarsland ziet verkoop van woningen fors stijgen

bouwbreed Premium

Makelaarsland heeft het aantal verkochte woningen in de maand oktober met 50 procent zien stijgen ten opzichte van de voorgaande maand.

In oktober werden 15.500 woningen verkocht. Het aantal bezichtigingen lag op 150.000, 50 procent meer dan een maand eerder. De grootste NVM-makelaar schrijft de verkoopstijging toe aan het toegenomen vertrouwen op de huizenmarkt.

“Oktober geeft een beter resultaat dan wij hadden verwacht. Het is niet alleen meer het gevoel dat het beter gaat, de cijfers bevestigen het nu écht”, zegt algemeen directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland.

Opvallend detail in de cijfers is de groei van woningzoekers, die eerst een woning durven aan te kopen, voordat zij hun woning verkopen. Dat kwam de afgelopen jaren steeds minder voor.

Vorige maand signaleerde makelaarsvereniging NVM dat de dynamiek op de woningmark toeneemt. Ook makelaars Ten Hag en Dynamis Vastgoedconsultants en makelaars zien meer leven in de woningmarkt. De economen van de grote banken toonden zich eerder al voorzichtig optimistisch.

Zo stelde ING deze zomer in een woonbericht dat het vertrouwen in de woningmarkt sinds 2006 niet zo sterk is gestegen als begin dit jaar. Verklaring hiervoor is volgens de bank de stijging van de huurprijs. Bovendien is het aanbod van koopwoningen groot en zijn de prijzen gedaald.

Reageer op dit artikel