nieuws

Logistiek uitblinker utiliteitsbouw

bouwbreed Premium

Na dramatische jaren zit de utiliteitsbouw vanaf 2014 weer voorzichtig in de lift. Vooral distributiecentra en andere logistieke gebouwen doen het goed.

De totale omzet van utiliteitsbouwers zakte tijdens de crisisjaren met een kwart in. Daar lijkt het bij te blijven. Dit jaar daalt de utiliteitsbouwproductie nog met 5 procent, komend jaar stijgt die echter weer met 2 procent. Daarna volgen nog een paar jaar van groei van meer dan 4 procent. In 2013 wordt in totaal 17,6 miljard euro verdiend in de utiliteitsbouw, waarvan bijna 9 in de renovatie. Over drie jaar groeit dat naar 19,5 miljard euro.

De hoogste omzetstijging zal door bouwers van distributiecentra en andere logistieke gebouwen geboekt worden. Logistieke diensten vormen de sterkste schakel van de Nederlandse economie. Dit jaar werd 500 miljoen euro omzet behaald in deze deelsector. Over drie jaar is dat naar verwachting 50 procent meer.

Optimisme is er ook over de industriële bouw. Die had en heeft het de laatste tijd zwaar. De productie zakte met 85 procent in. Vanaf 2015 wordt een stevige groei verwacht.

De zorgbouw kampt met onzekerheid over de financiën bij zorginstellingen. Daardoor ging een streep door veel nieuwbouwplannen. Vanaf volgend jaar groeit de zorgbouwproductie weer. Onvermijdelijk vanwege de vergrijzing, toenemende welvaart en het steeds verbeterende niveau van de gezondheidszorg, meent Euroconstruct.

Scholenbouwers moeten zich de komende jaren richten op het vervangen of vernieuwen van verouderde gebouwen. Omdat gemeenten moeten bezuinigen, zal er de komende tijd minder geld vrijkomen dan voorheen.

Euroconstruct verwacht dat er voor kantorenbouwers weinig werk blijft.

Reageer op dit artikel