nieuws

Lichter voor putdeksels zegen voor de rug

bouwbreed Premium

Met een simpele hefboomconstructie kost het lichten van een putdeksel nog maar nauwelijks kracht.

Allebei deden ze al eerder een vinding die octrooieerbaar bleek. Zo kwam Edemon Hack op een afvoer met terugslagklep en bedacht Joop Moons de Riosonic, waarmee foutieve rioolaansluitingen zijn op te sporen. Onlangs werd een derde octrooi openbaar: een putdeksellichter die Moons en Hack samen bedachten. “We hebben hem ontwikkeld omdat we hier heel vaak deksels van inspectieputten moeten lichten, wat erg belastend is voor je rug”, vertelt Moons. “Normaal gesproken werk je met een standaard puthaak, een star stuk ijzer. Om dat in een oog van een putdeksel te kunnen haken, moet je bijna plat op de grond gaan liggen. Daarna moet je omhoog komen en vervolgens proberen ook het deksel omhoog te trekken. Vaak zit het te vast en geeft iemand er met een moker een klap op zodat het losschiet en je gelijktijdig je rug bezeert. Met onze vinding gaat 95 procent van de putdeksels los zonder veel kracht te hoeven gebruiken. Slechts een enkele keer is een klap met een hamer nodig. Als het daarna nog niet lukt, zit het deksel vastgeroest en moet er een takelwagen bij komen.”

Stang

De Riolift bestaat uit twee delen. Allereerst de eigenlijke puthaak, een relatief korte stalen stang met aan het bovenste uiteinde een handvat en een oog. Aan de onderzijde zit een kantelbare haak die je met je schoen rechtstandig naar beneden in de haalkom van een putdeksel kunt drukken. Het tweede deel is een stalen hulpconstructie die is opgebouwd uit een – in tweeën deelbare – staander van ongeveer 180 centimeter, met aan het bovenste uiteinde een handvat en een scharnier. Aan dit scharnier zit een trekstang met een haak die past in het oog van de puthaak. Trekstang en puthaak zijn bij elkaar ongeveer even lang als de staander, zodat een tweebenige hefboom ontstaat. Het gewicht is ongeveer 5 kilo.

Degene die een putdeksel wil lichten, drukt eerst de puthaak in een haalkom van het deksel en koppelt hem aan de trekstang. Vervolgens zet hij de voet van de staander net buiten de putrand en trekt hij in horizontale richting aan het handvat bovenaan de constructie. Het deksel komt dan omhoog en schuift uit de putrand. Door de staander een paar keer te verplaatsen, kan het deksel zonder veel krachtsinspanning naar de gewenste plaats worden versleept. Terugplaatsen kan op een vergelijkbare manier. De vinding is sinds begin dit jaar op de markt en er zijn al ongeveer 150 exemplaren verkocht. “We zijn tot nu toe erg voorzichtig geweest met publiciteit, omdat er in China problemen waren met de productie, maar gelukkig zijn die nu opgelost.”

octrooinummer: NL1039375

houder: Ingenieursbureau Moons, Waalwijk

uitvinders: J. Moons & E. Hack

Reageer op dit artikel