nieuws

Kadaster ziet stijging koopsom in vier provincies

bouwbreed

De gemiddelde koopsom van woningen is vergeleken met een jaar geleden in vier provincies toegenomen. Zeeland vormt een uitschieter met een stijging van 9 procent.

Volgens het Kadaster liggen de prijzen voor bestaande koopwoningen weer op het niveau van begin 2003. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 moet in doorsnee 20,3 procent minder worden neergeteld. De prijsdaling ten opzichte van oktober 2012 bedraagt 4 procent. In vier provincies zijn de prijzen weer aan een opmars begonnen. In Zeeland werd in oktober voor een gemiddelde woning 191.159 euro neergeteld en dat is 9 procent meer dan het peil vorig najaar. Door de ontwikkeling zijn de Zeeuwen opgerukt van de tiende naar de zevende provincie qua prijsniveau.

In Zuid-Holland stegen de prijzen met 2,5 procent tot 210.436 euro. Utrecht laat de kopers 2,2 procent meer betalen dan een jaar geleden en stuurt nu een rekening van 251.360 euro. Traditiegetrouw is Utrecht de duurste woonprovincie van het land.

Een andere stijger is Groningen, goed voor een procent extra. Anders dan Utrecht is Groningen de goedkoopste provincie van het land. De gemiddelde koopsom bedroeg in oktober 161.958 euro.

In acht provincies zetten de prijsdalingen voorlopig nog voort. Limburg (-0,1 procent), Friesland (-0,6 procent) en Overijssel (-1,4 procent) naderen de stabilisatie. Grotere sprongen naar herstel moeten maken Noord-Holland (-3 procent), Drenthe (-3,6 procent) en Noord-Brabant (-4,6 procent). Gelderland en Flevoland hadden te maken met prijsdalingen van respectievelijk 2 en 2,6 procent.

De prijzen staan het meeste onder druk bij de appartementen. Daar werd afgelopen jaar opnieuw 1,3 procent van de prijzen afgeknabbeld. De gemiddelde waarde ligt nu op 174.706 euro. Beter in de markt liggen de twee-onder-een-kappers. Zij gingen in oktober voor 240.608 euro van de hand, 0,6 procent meer dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel