nieuws

Hypotheekinstelling aan zijden draadje

bouwbreed

Het doek voor de Nationale Hypotheekinstelling lijkt te vallen. Na minister Dijsselbloem (financiën) toont ook de Tweede Kamer zich uiterst kritisch over de oplossing die de woningmarkt in beweging moet krijgen.

Alleen PvdA gelooft nog in woningmarktmaatregel

Maanden van onderhandelen tussen het Rijk, pensioenfondsen en banken gingen gisteren nog net niet de prullenbak in. De Tweede Kamer vergaderde met minister Blok over de Nationale Hypotheekinstelling (NHI). Op de PvdA na waren alle aanwezige partijen uitermate kritisch over dit instituut. Alleen de SP had naast de PvdA nog een klein woord van sympathie. De VVD en D66 lieten echter geen spaan heel van het plan dat vorig jaar november werd gelanceerd door werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij wagen te betwijfelen of bouwers, burgers en banken echt geholpen zijn met een grotere betrokkenheid van pensioenfondsen op de hypotheekmarkt.

De NHI moet banken meer lucht geven voor kredietverlening en de hypotheekrente doen dalen. De VVD, D66 en 50Plus vrezen echter dat de maatregel de woningmarkt niets oplevert en dat de Staat vooral extra risico’s naar zich toe trekt.

Minister Blok (wonen), die deze week een kwartiermaker geïnstalleerd heeft, weigerde gisteren definitief de stekker uit het voorstel te halen. Nadrukkelijk legt hij wel de bal bij de Tweede Kamer. Na de jaarwisseling komt hij met een verdere uitwerking van de plannen. “Dan is het laatste woord aan u”, hield hij de Kamer voor.

Realist

Helemaal verslagen bleef PvdA’er Jacques Monasch gisteren niet achter. Hij denkt nog steeds dat de NHI er komt. “Of ik optimist ben? Eerder een realist”, reageerde hij na afloop van het debat.

De kritiek komt niet uit de lucht vallen. Minister Dijsselbloem liet zich twee weken geleden ook ontvallen dat de komst van een NHI onzeker is. In de Miljoennota kondigde het kabinet dit najaar aan dat de Nationale Hypotheekinstelling er onder voorwaarden zou komen. Minister-president Rutte waarschuwde eind vorig jaar voor “veel haken en ogen”. Toch installeerde hij twee verkenningscommissies.

Reageer op dit artikel