nieuws

Hoofdstad teruggefloten

bouwbreed Premium

Amsterdam overtreedt de aanbestedingsregels en mag in aanbestedingen niet uitsluitend vragen om FSC-hout.

Uitsluitend werken met FSC-gecertificeerde partijen mag niet volgens ministerie

Dat benadrukt Koen de Snoo, directeur duurzaamheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een brief aan Joep Blaas, wethouder van het Amsterdamse stadsdeel zuid. Cobouwkreeg die brief in handen. Amsterdam scherpte onlangs zijn FSC-beleid aan. Houthandelaren kregen een brief waarin stadsdeel Zuid aankondigt uitsluitend nog zaken te willen doen met FSC. “Wij vragen u daarom uw bedrijf te laten certificeren. Alleen zo houden we zicht op de daadwerkelijke toepassing van FSC-hout in projecten”, valt in die brief te lezen.

Amsterdam overtreedt daarmee de regels, concludeert het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In een brief aan Joep Blaas, wethouder van Amsterdam stadsdeel Zuid, schrijft Koen de Snoo, directeur duurzaamheid het volgende: “Het voorschrijven van slechts één keurmerk in bestekken en aanbestedingsteksten, ook als dit gebeurt met het oog op duurzaamheid, is niet toegestaan volgens het aanbestedingsrecht.”

In bestekken en aanbestedingen moet Amsterdam verwijzen naar de criteria voor duurzaam inkopen van de overheid, genaamd TPAS (Timber Procurement Assessment System), vervolgt de topambtenaar. Hij nodigt de wethouder uit in februari 2014 van gedachten te wisselen.

Of Amsterdam de bestekteksten direct aanpast, is onduidelijk. Wethouder Blaas kon niet tijdig reageren.

FSC Nederland vindt dat het ministerie de plank misslaat: “De inhoud en focus van de brief is in onze ogen niet de juiste. Het verbaast ons dat bij de inkoop van houtproducten verwezen moet worden naar de TPAS-criteria. Hiervoor bestaat geen juridische noodzaak. Er zijn verschillende andere mogelijkheden om verantwoord geproduceerd hout voor te schrijven, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de kenmerken van een keurmerk.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat volgens FSC Nederland voorbij aan het feit dat gemeenten en waterschappen “ernstig tekort schieten als het gaat om controle op daadwerkelijke toepassing van duurzaam hout”, zoals uit recentelijk onderzoek zou blijken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu was niet in staat op tijd te reageren.

Reageer op dit artikel