nieuws

Heijmans vecht gunning van Westfrisiaweg aan

bouwbreed Premium

Heijmans vecht de voorlopige gunning van de Westfrisaweg/N23 aan BAM en Van Oord aan. Opdrachtgever Noord-Holland ziet zich genoodzaakt de pre-awardfase van het BVP-project voorlopig op te schorten. Het kort geding dient 14 november.

Eind september bracht Cobouw het nieuws dat BAM/Van Oord was geselecteerd voor de grootste Best Value Procurement-aanbesteding in de Nederlandse geschiedenis. In totaal is ruim 400 miljoen euro gemoeid met de provinciale weg die Alkmaar met Enkhuizen verbindt.

Afvaller Heijmans is het er niet mee eens en stapt naar de rechter, bevestigt de provincie. Partijen die buiten de boot zijn gevallen, hebben altijd twee weken de tijd om bezwaar te maken en dat is in dit geval gebeurd. Het is voor de tweede keer dat een contract via prestatie-inkoop bij de rechter belandt. In 2012 vocht Van der Lee de gunning van de Zuid-Willemsvaart aan, maar Rijkswaterstaat hoefde de procedure niet over te doen.

Noord-Holland ziet zich genoodzaakt de procedure tegen het licht te houden en schort gedurende het juridische gevecht de onderhandelingen met BAM/Van Oord op. Eigenlijk was het de bedoeling om het project in december definitief te gunnen met de harde toezegging om de lange weg uiterlijk september 2017 op te leveren. “Die planning is niet meteen in gevaar”, bevestigt de woordvoerder van de provincie, die de stap als een zakelijke afweging benadert. De 42 kilometer weg met 35 kunstwerken is technisch niet heel complex, maar onderscheidt zich wel door zijn enorme volume en vele raakvlakken.

Geen van de betrokken partijen wil ingaan op de details omtrent de juridische procedure, maar Heijmans ziet in elk geval ruimte om de gunning bij de rechter voor te leggen. Bij de aanbesteding heeft de prijs een ondergeschikte rol (30 procent) gespeeld en is vooral gelet op prestatie-onderbouwing, risico- en kansenplan en interviews met sleutelfiguren. De zes inschrijvers hebben zich moeten bewijzen als expert en werkten met een plafondbedrag van 206 miljoen euro. De beoordeling van prestatie-inkoop is relatief lastig objectief te maken en is daarmee gevoelig voor juridische procedures.

Reageer op dit artikel