nieuws

Grote bouwers werken al aan prestatiegarantie

bouwbreed Premium

Het kabinet wil de regels zo aanpassen dat bouwers gaan bouwen wat ze beloven. Zo niet, dan draaien ze zelf op voor de schade. Punt uit. Leen van Dijke van De Stroomversnelling benadrukt dat vier aannemers al een soortgelijke weg bewandelen.


Vier bouwers en zes corporaties sloten een paar maanden geleden een deal met minister Blok. Ze willen huurwoningen zo energiezuinig maken dat de maandelijkse energiekosten verdampen. Minister Blok geeft ze die ruimte op één voorwaarde: bouw wat je belooft.

Leen van Dijke is er druk mee. Corporaties willen geen kat in de zak. “Daarom werken we nu aan een model voor een prestatiegarantie. Wij willen niet alleen energieprestaties, maar ook veiligheid en onderhoud garanderen. Dat doen we natuurlijk voor de eindgebruiker, maar zeker als dit voor private woningeigenaren gerealiseerd moet worden ook voor de bank. Willen zij het benodigde krediet krijgen, dan moeten wij zorg en voor een garantiesysteem dat zo robuust is dat de bank ons vertrouwen geeft. Met knoeioplossingen kunnen we niet aankomen.”

Vooralsnog doen vier aannemers mee in de proef waarbinnen uiteindelijk 111.000 corporatiewoningen zijn verduurzaamd. “Maar iedere bouwer kan meedoen”, belooft Van Dijke eens te meer. “Mits ze de voorwaarden accepteren die verbonden zijn aan de propositie ‘nul op de meter’. Misschien vinden sommige het te link. Willen ze de daarvoor vereiste prestatiegaranties niet geven. Maar als we niet met de garantie komen, is dat een showstopper. Begin volgend jaar willen we het eerste contract tekenen.”

Legt de kleinere aannemer met dit soort contracten het op termijn niet af? Nee, hoor denkt Van Dijke: “De aannemer die goed presteert heeft niets te vrezen, integendeel. Over het algemeen letten kleinere bouwondernemingen al heel goed op hun prestaties. Meestal opereren zij in een lokale omgeving waar de sociale context een grotere rol speelt. Als aannemers fouten maken, dan worden ze daar direct in hun eigen sociale omgeving mee geconfronteerd. Juist voor grotere bouwbedrijven is een heel bewuste transitie nodig. Die opereren veel anoniemer.”

Goede bouwers zullen zich de komende jaren onderscheiden van de slechtere, voorspelt Van Dijke. “Hier en daar zal dat pijn doen. Maar uiteindelijk wordt iedereen er beter van. De zichzelf respecterende bouwer juicht deze ontwikkeling daarom ook van harte toe. Of bouwen duurder wordt? Een fout herstellen is veel duurder.”

Het idee lijkt in lijn met de wens van de regering. Die overweegt het Burgerlijk Wetboek aan te passen, om meer verantwoordelijkheid bij de aannemers en opdrachtgevers neer te leggen. De achtergrond is hetzelfde: de eindgebruiker moet waar voor zijn geld krijgen.

Van Dijke laat in het midden wat hij van de voornemens van het kabinet vindt. “Met onze prestatiegarantie lopen wij voorop. Ons doel is dat de bewoner en de burger beter beschermd worden.”

De Stroomversnelling

Deelnemers zijn Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en de bouwbedrijven Volker Wessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer.

Reageer op dit artikel