nieuws

Glazen dak overvleugelt museum van Berlage

bouwbreed Premium

Een glazen plat dak op acht stalen kolommen overvleugelt straks de gevels en daken rond de binnentuin van het Gemeentemuseum in Den Haag. De ruimte onder het dak wordt een ontmoetingsplek voor bezoekers en publiek.

Hans Buurman, adjunct-directeur van architectenbureau Braaksma & Roos in Den Haag, huiverde eerst voor de aantasting van de beroemde architectuur van Hendrik Berlage. Maar nu vindt hij het dak een aanwinst. ‘Het binnenplein kan opnieuw een ontmoetingsplek worden, zoals Berlage had voorzien’, aldus Buurman in de nieuwsbrief van zijn architectenbureau. Hij verwacht dat het gebouw onder het dak ruimtelijk helderder zal worden.

Hoofdaannemer Octatube uit Delft meldt dat de uitvoering van het dak is begonnen. De binnentuin is ontdaan van meubilair, gras en bestrating. In de ruimte is een verhoogde vloer aangebracht, vanwaaraf aan het dak gewerkt kan worden. De constructie zal bestaan uit meer dan tweehonderd witte glazen vinnen, waarvan de helft hangt aan transparante glazen hoofdvinnen van meer dan 10 meter lang. De vinnen worden gedekt met isolerende panelen van extra transparant ‘low iron’ glas.

Modeshow of receptie

Het dak komt te rusten op acht stalen kolommen, die op hun beurt op de kelderconstructie staan. Voor een deel worden de belastingen ook afgedragen op het museumgebouw. Volgens Octatube is het een uitdaging om het hemelwater af te voeren, het binnenklimaat te regelen, de akoestiek en brandveiligheid op orde te brengen.

Het nieuwe binnenplein wordt voorzien van meubilair dat zich verhoudt tot het bestaande gebouw en de kunstcollectie. De ruimte kan worden gebruikt voor aanvullingen op de exposities, bijvoorbeeld met dans en muziek. Maar het is ook mogelijk het publiek te ontvangen voor een modeshow, diner of receptie. Volgens Buurman is zo’n grote zaal voor ruim 450 personen in Den Haag moeilijk te vinden.

Reageer op dit artikel