nieuws

Financiering e=0-renovatie komt eraan

bouwbreed Premium

In de loop van 2014 zullen institutionele beleggers in nul-op-de-meterrenovaties voor particuliere woningen stappen.

BAM-directeur: ‘Er lijkt een match te liggen’

Dat verwacht Joost Nelis, voorzitter van het netwerk conceptueel bouwen en directeur van BAM Woningbouw. Volgens hem zijn er op dit moment “verkenningen gaande om elkaar hierin te vinden”.

Vier bouwbedrijven (BAM, Dura Vermeer, Ballast Nedam, Volker Wessels) zijn op dit moment aan het prototypen en hebben nog dit jaar hun eerste “modellen” klaar. De nom-renovaties, of e=0 woningen, worden in eerste instantie bij corporaties grootschalig uitgerold. De financiering van energierenovaties voor de particuliere markt is echter lastiger.

Nelis verwacht dat de institutionele beleggers deel gaan nemen in revolverende fondsen, startersleningen en/of misschien wel direct gaan financieren of beleggen in de woningen zonder energiekosten. “Er lijkt een match te liggen”, zegt Nelis.

Volgens hem kijken de beleggers eerst nog even de kat uit de boom. Ze volgen met veel belangstelling de ervaringen van de eerste groep corporaties, die begin 2014 beginnen met de nom-renovaties.

Los van de nul-op-de-meterconcepten, ziet Nelis een toenemend aanbod van woningconcepten met een nadruk op energiezuinigheid. Ook de vraag naar dit soort concepten is groeiende. “De aanbodcapaciteit is op dit moment verder dan de vraag. Maar dat is een kip-eidiscussie.”

Woningbouwers slagen er volgens hem steeds beter in zich te richten op consumenten. Dat werd gisteren ook zichtbaar tijdens de manifestatie De Voorsprong, waar koplopende bouwbedrijven hun woningbouwconcepten presenteerden. “Prestaties, films, laten zien wat we kunnen – daar zijn we tegenwoordig veel mee bezig”, zei vestigingsdirecteur Hans Nijman van Vastbouw. Een aantal bouwers gaf ook aan dat veel opdrachtgevers, met name corporaties, vooral nog op prijs aanbesteden en energielabel B goed genoeg vinden. Nelis vindt dat bouwers niet moeten mekkeren. “Laten we onze producten zo goed en gewild maken dat opdrachtgevers ze uit onze handen trekken.”

Reageer op dit artikel