nieuws

Dimbaar glazen dak houdt zaal licht en luchtig

bouwbreed Premium

Een dak uit elektrochromatisch glas zorgt ervoor dat er altijd voldoende licht valt in de nieuwe conferentiezaal van kasteel Störmede in het Duitse Geseke.

Het glas is een product van EControl-Glas. In een gebogen vorm van 14,7 bij 4 meter overkapt het een ruimte van 170 vierkante meter. Het dak is een ontwerp van architect Marcus Smolin en Mirotec Glas- und Metallbau uit Wettringen. De draagconstructie is opgebouwd uit T-profielen. De elektrochromatische eigenschappen maken het glas meer of minder doorzichtig. Op die manier kan het glazen dak toe zonder aanvullende mechanische zonwering. De dimfactor bedraagt 10 tot 50 procent. In de hoogste stand laat het glas 10 procent van het zonlicht door. Mede daardoor spaart de beheerder van de conferentieruimte ‘s zomers op energiekosten om de temperatuur onder het glazen dak draaglijk te houden. Het glas weert volgens EControl-Glas nagenoeg alle ultraviolette straling. De beglazing is dubbel uitgevoerd en heeft een U-waarde van 1,1. Ter bescherming van de conferentiegangers is het elektrochromatische glas gecombineerd met veiligheidsglas.

Reageer op dit artikel