nieuws

Digitale mortelcentrale op huiskamerformaat

bouwbreed Premium

De Personal Factory die de gelijknamige Italiaanse firma presenteert, is geen 3D-printer maar een handzame mortelcentrale die past op een vloeroppervlak van 6 vierkante meter. De aansturing is volledig digitaal en geavanceerd.

Personal Factory mikt met haar installatie op producenten of grootgebruikers van lijm- egalisatie-, voeg- en andere mortels. De minuscule fabriek die amper 3 meter hoog is, kan grondstoffen met korrelgroottes tot 2,5 millimeter verwerken. Een exemplaar staat deze week opgesteld op de Franse bouwbeurs Batimat ten noorden van Parijs.

De centrale is opgebouwd rond een gepatenteerde menger die uit verschillende silo’s en containers via schroeftransporteurs de ingrediënten krijgt toegeleverd. De besturing van de schroeftransporteurs is heel nauwkeurig en er kan zo’n beetje tot op de gram worden gedoseerd. Vanuit de menger gaan de droge mortels direct in zakken. Er is dus geen aparte vullijn nodig, die ruimte vraagt. De menger wekt met de eigen schoepen een sterke luchtstroom op, waarmee hij in combinatie met wat zand zichzelf gemakkelijk kan schoondraaien.

Er kunnen volgens Francesco Tassone van het bedrijf moeiteloos verschillende mortelsoorten na elkaar worden geproduceerd zonder gevaar van verontreiniging.

Personal Factory is ontstaan uit een chemiebedrijf van de vader van Tassone dat additieven voor mortels en lijmen maakte. Vanuit die activiteit ontstond de behoefte aan slimme compacte menginstallaties om de mortels te verwerken. Zand en cement zijn over de hele wereld te krijgen, maar de toevoegingen en de nauwkeurige dosering vergen vakmanschap, is het idee. Tassone vergelijkt zijn Personal Factory graag met een inkjet-printer. Het zand en de cement zijn dan het papier, de printer is zijn installatie en de cardridges zijn de chemische additieven. Personal Factory kan ze leveren in gecertificeerde zakken met een uniek nummer dat bij de productie in het besturingssysteem wordt ingevoerd. Daarna controleert de mortelfabriek de juiste receptuur.

Uniek nummer

Alle zakken droge mortel die de installatie verlaten, hebben ook een uniek nummer, waarmee de kwaliteitscontrole kan worden verzorgd. Alles kan via de ‘cloud’ worden bewaakt vanuit de thuisbasis van Personal Factory in het zuiden van Italië. Grootste voordeel is volgens Tassone de beperking van de logistieke kosten, die bij de productie van mortels al gauw zo’n 30 procent van de kostprijs beslaan.

Reageer op dit artikel