nieuws

Deltalanden moeten aanpassen aan klimaat

bouwbreed Premium

Ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen in deltagebieden moeten zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu.

“Landen moeten klimaatbestendig worden. We moeten samenleving, economie en ecosystemen veerkrachtiger maken”, aldus Mansveld tijdens de Klimaatconferentie in Warschau. In haar visie is aanpassing van landen meer dan het verhogen van dijken ter bescherming tegen overstromingen.

In Warschau zijn momenteel voor de negentiende keer de ondertekenaars van het Kyoto-verdrag bij elkaar om te praten over nieuwe afspraken. Die zijn nodig omdat Kyoto in 2015 afloopt. Warschau en komend jaar Parijs zijn de laatste mogelijkheden om die afspraken alvast vorm te geven. Tot nu toe lukt dat onvoldoende.

Mansveld vindt dan ook dat alle landen zich moeten inspannen om de klimaatverandering aan te pakken. Anders dan bij Kyoto waar een aantal belangrijke landen als de Verenigde Staten zich niet bij hebben aangesloten, zullen aan een nieuw verdrag alle landen moeten meedoen, is haar mening.

Nu al kan een eerste stap worden gezet door overeenstemming te bereiken over het uitbannen van gehalogeneerde koolwaterstoffen, die onder meer in koelinstallaties worden gebruikt. “Als internationale gemeenschap moeten we samen werken aan een duurzame, koolstofarme, klimaatbestendige wereld. Het besef groeit dat we wereldwijd actie moeten ondernemen. Business as usual is geen optie”, aldus de bewindsvrouwe.

Uitstoot

De urgentie is vlak voor aanvang van de conferentie in Warschau nog eens duidelijk gemaakt door onderzoek van het Zweedse centrum voor klimaatonderzoek Cicero. Dat berekende dat wereldwijd de uitstoot van CO 2 vorig jaar met 2,2 procent is gestegen naar een record van 35 miljard ton. Ook dit jaar zal er sprake zijn van een stijging met 2,1 procent.

In Europa is een daling met 1,3 procent geconstateerd. In Duitsland is juist sprake van een stijging met 1,8 procent. Volgens de onderzoeker is dat veroorzaakt door vervangen van nucleaire energie door kolen.

Reageer op dit artikel