nieuws

Crowdfunding voor herstel Domkerk

bouwbreed Premium

Crowdfunding voor herstel Domkerk

Een aantal bogen van de Domkerk in Utrecht verkeert in slechte staat en moet dringend worden hersteld. Er is echter een probleem: gebrek aan geld, aldus directeur Frans Ritmeester van de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU), eigenaar van de rijksmonumentale kerk uit 1254. Via crowdfundingproject ‘Draag de Dom’ (www.draagdedom.nl) hoopt de PGU voldoende geld binnen te halen.

Staat de Domkerk op instorten?

“Nee nee, zo erg is het niet. Nog niet. Maar sommige bogen zijn zo slecht, dat het wel noodzakelijk is dat ze binnen niet al te lange tijd hersteld moeten worden. Wachten we tien jaar, dan gaat het een veelvoud kosten.”

Hoe belangrijk zijn de bogen?

“Het zijn constructieve bogen, dus belangrijk. Ze zijn een meter of negen hoog, gemaakt van tufsteen en moeten eens in de vijftig à honderd jaar worden gerestaureerd. Ons doel is om twee van de twaalf bogen op te laten knappen.”

En nu is het geld op?

“We hebben altijd een instandhoudingsubsidie van het Rijk gekregen voor regulier onderhoud, maar sinds vier jaar krijgen we niks meer. Het water staat ons bijna tot aan de lippen.”

Hoeveel geld is nodig?

“De restauratie kost een ton: de helft komt uit eigen middelen, de andere helft willen we dus via crowdfunding binnenhalen.”

Wat is de tegenprestatie?

“Daar zijn we nog niet over uit, maar ideeën genoeg: van het geven van rondleidingen tot het bijwonen van een bijzonder concert in de Domkerk. Ook kunnen mensen in aanmerking komen voor stukjes steen uit de oude bogen.”

Wanneer gaat het project van start?

“In het eerste kwartaal van volgend jaar gaan we live. De renovatie start wanneer het geld binnen is.”

De Domtoren staat los van de Domkerk, omdat een tornado het middenschip in 1674 verwoestte. Er gaan geluiden op om het middenschip te herbouwen. Daar is dan toch helemaal geen geld voor?

“In ieder geval geen geld van de PGU. Het idee is afkomstig van een aantal bevlogen Utrechters.”

Reageer op dit artikel