nieuws

Bouwproductie Nederland daalt met 1,8 procent

bouwbreed

De bouwproductie in Nederland is in september met 1,8 procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis bedroeg de afname 5,6 procent.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Met een krimp van 1,8 procent scoort september veel slechter dan de maanden ervoor. In augustus bedroeg de productiedaling in ons land ‘slechts’ 0,2 procent, in juni 0,6 procent. De maanden juli en mei kenden zelfs een lichte stijging van het bouwvolume.

De gemiddelde afname in het derde kwartaal kwam uit op 0,5 procent. Dat is een stuk minder dan in de kwartalen ervoor. In het eerste kwartaal van dit jaar zakte de productie met 1,2 procent, in het tweede kwartaal met 1,3 procent.

De teleurstellende cijfers komen op een moment dat de bouwsector juist met wat voorzichtig optimisme naar de nabije toekomst kijkt. Dat optimisme werd vooral gevoed door de gang van zaken in de afgelopen maanden. Een toenemend aantal aannemers zag daarin de stagnatie in voortgaand werk teruglopen en de ordervoorraad beetje bij beetje toenemen.

Uit de Eurostat-cijfers blijkt dat naast Nederland nog acht Europese landen met een teruglopende bouwactiviteit te maken hadden in september. Het slechtst presteerde wat dat betreft Portugal, waar 12,3 procent minder werd gebouwd. Op jaarbasis bedroeg de daling in het Zuid-Europese land zelfs 14,9 procent.

In zes landen was sprake van een stijgend bouwvolume. Slovenië behaalde met een plus van 6,2 procent veruit de hoogste groei. Vergeleken met de maand september van vorig jaar leverde het Balkanland echter 7,9 procent aan productie in.

Reageer op dit artikel