nieuws

Boerderij stimuleert waterveiligheid

bouwbreed

De eerste watervriendelijke boerderij van Nederland staat in Deventer. Het gaat om Natuurderij Keizersrande bij Deventer. Dit is een buitendijkse terpenboerderij die belangrijk is voor de waterveiligheid. Dat komt doordat de uiterwaarden zodanig worden beheerd en onderhouden dat het water vrij kan doorstromen langs Deventer. Dit gebeurt in het kader van het project Ruimte voor […]

De eerste watervriendelijke boerderij van Nederland staat in Deventer. Het gaat om Natuurderij Keizersrande bij Deventer. Dit is een buitendijkse terpenboerderij die belangrijk is voor de waterveiligheid. Dat komt doordat de uiterwaarden zodanig worden beheerd en onderhouden dat het water vrij kan doorstromen langs Deventer. Dit gebeurt in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Daarin is bepaald dat de uiterwaarden bij Deventer bij hoogwater zoveel water kunnen opnemen dat de waterstand in de stad met 10 centimeter daalt. Om dit te bereiken worden onder meer geulen gegraven. Maar dat is niet voldoende. Om de waterstandsverlaging in de toekomst te kunnen garanderen moeten de struiken en grassen in de uiterwaarden kort worden gehouden. Dit werk wordt opgeknapt door de grazende koeien van de boerderij. Het werk zal verricht worden door de grazende koeien van de boerderij. Eventueel zal ook de boer exta maaien.

Reageer op dit artikel