nieuws

Beweegbare biobased brug primeur voor dierenpark

bouwbreed Premium

Vlas, biohars, gerecyclede pet-flessen en een heel klein beetje staal. Uit die ingrediënten bestaat de nieuwe beweegbare brug voor Dierenpark Emmen. De fiets-, voetgangersbrug wordt 4 meter breed en overspant 5 meter. Incidenteel komen er onderhoudsvoertuigen en ambulances overheen.

Het klin kt nog best spannend, een overspanning van 5 meter uit vlas en hars waar een ambulance over moet kunnen rijden. Dat kan volgens Arnold Popken van Machinefabriek Emmen dan ook alleen dankzij het uitgekiende recept van een verticaal staande petfles kern met sandwichstructuur, een zorgvuldig geteste batch vlas en een door DSM uitgeëngineerde hars. De brug moet een belasting van 5 kilonewton per vierkante meter kunnen opvangen. Om te voorkomen dat hij doorveert, wordt de composietlaag iets overgedimensioneerd ten opzichte van de minimale eisen uit het oogpunt van sterkte.

Het staal is nodig op het draaipunt. “De constructieve eigenschappen van dit materiaal kun je i mmers maar zo niet even overtreffen”, aldus Popken. Over de hele breedte van de brug wordt een stalen torsiebuis in het dek gegoten, met aan beide zijden een draaipunt, eveneens in staal. Momenteel is in de machinefabriek een model van de brug te zien. Aan de echte brug moet nog worden begonnen. Deze is straks 30 centimeter dik en weegt ongeveer de helft van een klassieke tegenhanger. Zodoende kost het minder energie om hem omhoog te drukken, wat gunstig is voor het aandrijfwerk. Ook kan de gehele constructie lichter worden uitgevoerd, inclusief de betonnen fundering.

Financiële winst valt alleen te behalen als de brug wordt beoordeeld op zijn ‘total cost of ownership’. Composiet is immers onderhoudsvrij en dat gaat na een jaar of dertig tellen. “Maar dat kan ook vijftig jaar zijn”, zegt Popken. “Dat weet ik niet preci es.”

Financiën zijn dan ook niet de reden om v oor een biobased brug te kiezen. Het dierenpark, dat de komende tijd in zijn geheel wordt verhuisd van het centrum van Emmen naar de rand van de plaats, heeft de doelstelling om zijn nieuwe locatie geheel op te trekken uit regionale, biobased en gerecyclede materialen.

Voor Machinefabriek Emmen is de bouw van de brug een methode om zich op een nieuwe manier op de kaart te zetten. Popken: “We weten niet precies waar dit toe zal leiden, maar dit is de eerste constructieve toepassing van biocomposiet in een infrastruct ureel werk en de eerste beweegbare brug uit composiet ter wereld. Dat zal toch in elk geval opvallen.”

Bamboe-planken (thematisering)

Gerecycled Pet- schuim als kern

Biopolyester

Vlasvezel

Sandwichconstructie

Zelfdragend biocomposiet dek

Reageer op dit artikel