nieuws

‘Betalingstermijnen zijn er niet’

bouwbreed Premium

De advocaat van de van grootschalige corruptie verdachte ‘kameleon” Ton Hooijmaijers pleitte gisteren voor vrijspraak.

Vrijspraak, vrijspraak, vrijspraak. “Het wordt een eentonig verhaal”, zegt Frits Schneider, advocaat van Hooijmaijers in de loop van dinsdagmiddag. Voor alle tot dan toe ten laste gelegde feiten eist hij vrijspraak.

Hij pleit voor het niet-ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie, dus vrijspraak voor zijn cliënt. De opsporing zou onrechtmatig zijn. Hooijmaijers’ rol bij de verkoop van de ADM-werf in Amsterdam in 2002 was voor het OM aanleiding om onderzoek te starten. Hooijmaijers wilde commissie ontvangen via het bedrijf van zijn vrouw en zou het “nog beter regelen” wanneer hij “binnenkort” in de Provinciale Staten zou komen. Maar de verdachte was op dat moment geen ambtenaar, verdedigt Schneider.

Hooijmaijers hoort zijn verdediging gelaten aan. Een dag na het horen van de strafeis van vier jaar onvoorwaardelijke celstraf loopt Ton Hooijmaijers zo langzamerhand op zijn tandvlees.

Een kameleon en een netwerker pur sang, die door muren heenging en mensen over tafels trok, typeert Schneider hem. Een vegetariër die je directeur maakt van een slagerij. “Zijn omgeving ervaart dat als bedreigend.”

Zelfs het detectiepoortje sputtert heftig tegen als Hooijmaijers dinsdagmorgen de rechtbank betreedt.

Zelf is hij deze week vooral stil, terwijl hij een paar weken geleden nog een spraakwaterval was. Hij sneert een keer naar de officier en vraagt later of hij naar de wc mag. Zo rustig is Hooijmaijers nog niet geweest. Alleen een grote plastic zak met keelsnoepjes op zijn tafel ritselt regelmatig. Later deze dinsdag mag hij het laatste woord voeren. Maar de rest van de dag is zijn advocaat Frits Schneider aan het woord.

Die wijst een voor een alle verdenkingen van de hand. De betalingen van Kuiper Groep inzake de verkoop van grondposities van het gebied Mainland waren volgens Schneider naijlende betalingen. “Betalingstermijnen zijn er niet in die wereld.” Schneider herhaalt het standpunt van Hooijmaijers dat de provincie geen beslissende of opdrachtgevende rol had voor Mainland. Ook bij de andere ten laste gelegde feiten ging het om adviezen die de provincie niet aangingen, of zaken die speelden toen Hooijmaijers geen ambtenaar was.

De ophef rond de side letter die Hooijmaijers ondertekende voor ontwikkeling van bedrijventerrein Distriport bij Hoorn, vindt de advocaat ook onbegrijpelijk. De oud-gedeputeerde wilde die brief volgens Schneider niet “verdoezelen”. De extra overeenkomst was er op voordracht van een ambtenaar van de provincie. Volgens de verdediging was het juist een “atypische side letter”, waarmee de kosten voor de provincie zo laag mogelijk werden gehouden.

Waren de contacten met het zakenleven verboden? Zeker niet, aldus de verdediging. Maar wanneer ben je helemaal zuiver en onkreukbaar? Geen enkele ambtelijke bestuurder weet volgens de raadsheer wat done en wat not doneis als het gaat het om de innigheid van de banden die ambtenaren aan kunnen gaan met het zakenleven. Hooijmaijers is niet anders dan Meijdam, Bond en Borghouts, aldus Schneider, refererend aan andere provinciebestuurders die nauwe contacten hadden met bedrijven. Voor hem is het een raadsel waarom alleen Hooijmaijers het moet ontgelden.

Tweeëntwintig verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft rond de zaak-Hooijmaijers 22 personen en zestien bedrijven als verdachte aangemerkt. Het gaat om een groot deel van vastgoednetwerk van Hooijmaijers. Via Move BV , het bedrijf van de vrouw van de oud-gedeputeerde, kwamen in de periode 2001-2009 251 betalingen en twee kasstortingen binnen van 62 verschillende bedrijven. In die periode incasseerde de oud-gedeputeerde ruim 1,8 miljoen euro. In de periode als gedeputeerde (2005-2009) zou volgens het Openbaar Ministerie in totaal ruim 490.000 euro via Move BV zijn witgewassen. In de loop van volgende jaar zal het OM beslissen of de verdachten vervolgd worden.

Reageer op dit artikel