nieuws

‘Ballast-directeur misleidde bewust’

bouwbreed Premium

De werkwijze van Ballast Nedam bij de vermeende omkoping van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt steeds duidelijker. De gewezen bouwdirecteur Ruud Jacobs vervalste volgens Hooijmaijers bewust een factuur.

Ruud Jacobs vervalste volgens oud-gedeputeerde bewust een factuur

Dat blijkt uit de behandeling van de zaak-Hooijmaijers. Tot nu toe leek het erop alsof Jacobs niet geweten zou hebben dat de omschrijving van de factuur “adviezen inzake marktontwikkelingen Noord-Holland” luidde. Hij zou betaald hebben voor Hooijmaijers’ verkiezingscampagne. Jacobs zou het betalingskenmerk over het hoofd hebben gezien vanwege de vele facturen die hij digitaal goedkeurt. “Het accorderen van facturen is een kwestie van vertrouwen”, vergoelijkte hij later. Als de bouwdirecteur het betalingskenmerk gezien had, had hij niet betaald.

Volgens Hooijmaijers klopt dat beeld niet. De Ballast Nedam-directeur drong zelf aan op het gekozen betalingskenmerk. Zowel Jacobs als Hooijmaijers zegt achteraf dat er eigenlijk niet gepraat is over Noord-Holland.

Hooijmaijers voelde zich ongemakkelijk over de wens van Jacobs. “Daar zat ik even mee in mijn maag. Want daar zat het woord Noord-Holland in.” Hooijmaijers wilde niet in verband gebracht worden met bouwers. En hij wilde zeker niet geassocieerd worden met projecten in het werkgebied van de provincie Noord-Holland, benadrukte hij deze week talloze malen tegenover de rechter.

Hooijmaijers vroeg nog aan Jacobs of er niet Maastricht of Rotterdam op de facturen mocht komen te staan. “Nee, ik heb liever dat dat niet op de factuur komt”, dirigeerde Jacobs volgens Hooijmaijers. Daarna bond de gedeputeerde in. “Geen probleem”, reageerde hij.

Diner

De betaling va n Ballast Nedam van 4165 euro vond plaats na een diner in januari 2007 van Jacobs en commissaris Rob Boelen van Ballast Nedam met Hooijmaijers. Beide bouwtopmannen zijn inmiddels om persoonlijke redenen vertrokken bij het bouwbedrijf uit Nieuwegein. Het bouwbedrijf schikte eind vorig jaar met het OM inzake de rol van Jacobs.

De oud-gedeputeerde zegt adviezen te hebben gegeven over de aanbesteding van de overkapping van de A2, een project dat uiteindelijk bij de bouwcombinatie Ballast Nedam en Strukton terechtkwam. Verder werd gesproken over een winkelcentrum in Rotterdam. Op het einde van het gesprek had Hooijmaijers gevraagd of hij geld kon krijgen voor zijn adviezen. En als ze dat niet wilden, of ze dan wilden betalen voor zijn campagne.

Na het contact met Jacobs stuurde Hooijmaijers een makelaar een sms met de vraag of die een appartement kon vinden voor de zoon van Jacobs, die aan een studie begon. Hooijmaijers: “Ik snap alweer niet wat daar mis aan is.”

Reageer op dit artikel