nieuws

Artis verbouwt en restaureert

bouwbreed Premium

Artis werkt aan een openbaar gebied in de zuidwesthoek van zijn terrein. Het wordt ingesloten door twee gebouwen: het Groote Museum aan de Plantage Middenlaan en de Ledenlokalen aan de Plantage Kerklaan naast de ingang van de dierentuin. Schakel & Schrale, de restauratiespecialist van BAM Utiliteitsbouw, voert momenteel de restauratie en nieuwbouw van de Ledenlokalen […]

Artis werkt aan een openbaar gebied in de zuidwesthoek van zijn terrein. Het wordt ingesloten door twee gebouwen: het Groote Museum aan de Plantage Middenlaan en de Ledenlokalen aan de Plantage Kerklaan naast de ingang van de dierentuin. Schakel & Schrale, de restauratiespecialist van BAM Utiliteitsbouw, voert momenteel de restauratie en nieuwbouw van de Ledenlokalen uit.

Het gebouw is ontworpen door architect Gerlof Salm en gerealiseerd tussen 1870 en 1875. Het bestaat uit drie delen: twee kopgebouwen met een verdieping en schilddak, die worden verbonden door een middengedeelte. Het noordelijke kopgebouw bood tot 2008 onderdak aan de directie, het bestuur en de administratie van Artis. Het middengedeelte was van oorsprong een zaal voor concerten en andere bijeenkomsten. Aan de achterzijde is de zaal in 1893 uitgebreid met een serre over de volle breedte, ontworpen door architect Bert Ouëndag. In 1939 werd het middengedeelte door de gemeente Amsterdam in gebruik genomen voor het bevolkingsregister. Na een aanslag in 1943 bleef de serre gespaard, maar is het dak door brand verwoest.

Vanaf 1990 maakte het Nederlands Omroepbedrijf gebruik van het middengedeelte en het zuidelijke kopgebouw van de Ledenlokalen. Nog niet zo lang geleden werden programma’s zoals Buitenhof nog in de Ledenlokalen opgenomen, maar de studio’s zijn verhuisd naar het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek. De Ledenlokalen is een rijksmonument. In het kader van het masterplan voor Artis van architectenbureau Sprenger von der Lippe uit Hannover in Duitsland wordt het gebouw grotendeels gerestaureerd. Van het middendeel blijven de gevel en de serre staan. Het overige is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw. De kopgebouwen worden allebei gerestaureerd, maar van binnen ingrijpend verbouwd. De gevels krijgen de oorspronkelijke kleuren terug.

Na de herinrichting herbergt het zuidelijke kopgebouw twee studio’s, het middengedeelte een brasserie en op de eerste verdieping een dierentuin van micro-organismen en het noordelijke kopgebouw opnieuw de directie. Alle kozijnen worden gerestaureerd en de zinken dakbedekking vernieuwd. In het middengedeelte zijn haaks op de gevel betonnen schijven geplaatst. Zij staan op nieuwe funderingspalen en dragen de staalconstructie van de verdiepingsvloer en het dak. Schakel & Schrale werkt nu aan het sluiten van de gevels en daken. Artis laat in de komende jaren ook het Groote Museum restaureren. Het zal onderdak bieden aan tentoonstellingen over de relatie tussen mens en natuur. Achter de beide gebouwen wordt een openbaar toegankelijk plein ingericht.n

Reageer op dit artikel