nieuws

Alstom installeert grote ‘zeemolen’

bouwbreed Premium

Machinebouwer Alstom zegt met de windturbine Haliade 150 met een vermogen van 6 megawatt, vooralsnog de grootste buitengaatse installatie te bouwen. De turbine staat op de Belwind-locatie voor de kust van Oostende.

Het zal best nog groter kunnen, denkt Paul Meulblok die voor Alstom Nederland het woord voert. “Ooit gold het Empire State Building als het grootste gebouw dat nog te bouwen was. Nog hoger zou niet meer mogelijk zijn. En kijk nu, in Dubai staat een gebouw van een kilometer hoog.” Technisch zal het volgens Meulblok niet zo’n toer zijn om nog grotere buitengaatse windturbines te bouwen. Wat dan wel speelt is de verhouding tussen de kosten en de verdiensten.

Het vermogen van 6 megawatt is op zich niet zo bijzonder, legt Maurits Ornstein uit, directeur van Alstom Power Nederland. In windpark De Ambtenaar in de Wieringermeerpolder staat een turbine van 7,5 megawatt, een product van Enerco. “De energieproductie in megawatt-uur weegt zwaarder; op dat vlak doen we het aantoonbaar beter”, zegt Ornstein. “Hoe groter de turbine hoe meer moeite die heeft om op toeren te komen. Vergelijk het maar met het beklimmen van de Mont Ventoux: dat doe je ook niet in de hoogste versnelling.”

De snelheid waarmee de uit composiet gemaakte wieken draaien bepalen mede het rendement van de turbine. Het uiterste puntje van de wieken moet beneden een bepaalde snelheid blijven om te voorkomen dat achter de wieken een vacuüm ontstaat dat lawaai veroorzaakt, de opbrengst vermindert en de machine sneller doet slijten dan moet. De elektronica past de snelheid van de wieken aan de windkracht en de andere aspecten aan die het regelmatige ronddraaien kunnen verstoren. Elke wiek wordt daarbij apart bestuurd.

Het ontwerp vermindert de behoefte aan onderhoud, zegt Ornstein. “Er zit een drievoudige elektrische back-up in. En ook in het mechanische gedeelte is een reserve opgenomen waarmee de turbine blijft draaien.”

Reageer op dit artikel