nieuws

Alle gebreken Kunsthal in één keer opgelost

bouwbreed Premium

D e Rotterdamse Kunsthal wordt sinds 15 juli ingrijpend verbouwd, onderhouden en verduurzaamd. Het gebouw had al gebreken vanaf de oplevering twintig jaar geleden. Een consortium corrigeert de bouwfouten, werkt achterstallig onderhoud weg en past de indeling en routing van het gebouw aan.

Rem Koolhaas ontwierp eind jaren tachtig de Kunsthal aan de Westzeedijk in Rotterdam. Het was zijn eerste creatie die daadwerkelijk werd uitgevoerd. Bouwbedrijf Dura Vermeer leverde het gebouw in 1992 op. “Het was lek, door lekkages en condensatie bij koudebruggen ontstonden schimmels”, weet Marcel van Dun, woordvoerder van Eneco. “De hellingbaan van beton, die van binnen naar buiten loopt, heeft altijd minder goed gefunctioneerd.”

Bouwtechnisch en energetisch vertoonde het gebouw grote gebreken. Mede daarom is onderhoud uitgesteld.

Klimaatinstallaties

“Twee jaar geleden moesten de klimaatinstallaties worden vervangen”, vertelt Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal. “We wilden het gebouw ook verduurzamen, want de kosten van onderhoud en energie liepen sterk op. We zaten op het niveau van energielabel G, wilden voor A+ gaan, maar komen ergens in het midden uit. Vanzelfsprekend hebben we Rem Koolhaas erbij betrokken. Hij wilde geen wijzigingen in gevels, geen aanbouw, geen paviljoen. We hebben marktpartijen gezocht die mee wilden investeren. Dat zijn bouwbedrijf Dura Vermeer, installatiebedrijf Roodenburg en energiebedrijf Eneco geworden. Zij vormen een consortium dat garantstaat voor 24 procent besparing op de exploitatie en 25 procent energiebesparing voor vijftien jaar.” De Kunsthal is eigendom van de gemeente Rotterdam. De Stichting Kunsthal huurt het gebouw.

“Het moet een comfortabel gebouw worden, met overal 20 graden en 55 procent vochtigheid”, vervolgt Ansenk. “Met een hoog niveau van service. We hebben twintig jaar lang klachten gekregen over de hellingbaan, van mensen die slecht ter been zijn. We hebben ook twintig jaar klachten gehad over de ingang door het auditorium.”

Op 15 juli begon de verbouwing. De hoofdingang wordt verplaatst naar het Museumpark, in het ontvangstgebied komen de kassa, een café, een winkel en een educatieve ruimte. Het auditorium kan voortaan afzonderlijk verhuurd en gebruikt worden. Koolhaas had het interieur als een aaneengesloten open ruimte ontworpen. Om tocht te voorkomen wordt het gebouw nu gecompartimenteerd.

Koudebruggen

André Köster, statutair directeur van Dura Vermee r Bouw Heyma uit Rotterdam, licht de bouwkundige ingrepen toe. “We hebben de betonnen hellingbaan binnen en buiten ontkoppeld. Stangen in het dak vormden koudebruggen, die hebben we ook ontkoppeld. Op het dak zat een marginale isolatie. Die hebben we vervangen door 8 centimeter harde steenwol. Ook de daktuin is voorzien van nieuwe isolatie. Momenteel worden zeven perenbomen en bodembedekkende planten aangebracht.”

Bram Poeth, directeur van Eneco Business, verwacht een verlenging van de levensduur van het gebouw met twintig jaar. “We hebben de tocht weggehaald, compleet nieuwe puien aangebracht. Het enkel glas is vervangen door HR+ dubbel glas.”

Hoewel zij geen vragen over de beveiliging van de Kunsthal wil beantwoorden, merkt Ansenk op dat die is verbeterd. In het Museumpark komt een ramkraakobject. Een glazen gevel is voorzien van roosters. Ook de brandveiligheid is verbeterd.

Verbouwing Kunsthal

Opdrachtgever:Stichting Kunsthal, Rotterdam.Totale investering:6,2 miljoen euro, waarvan 4,6 miljoen euro bouwtechnisch en 1,6 miljoen euro installatietechnisch (inclusief dubbele beglazing en dakisolatie).

Reageer op dit artikel