nieuws

‘Aantal claims in crisistijd groeit bij bouwverzekeraars’

bouwbreed

Het aantal schadeclaims van aannemers en opdrachtgevers bij verzekeraars stijgt fors in crisistijd.

Dat constateert verzekeringsmakelaar Aon. “Voorheen werd meer geschikt. Nu zijn er meer discussies en hebben wij meer te doen”, zegt Michiel Ebeling Koning, commercieel verantwoordelijk voor de bouwzaken bij Aon. De stijging van het aantal claims heeft nog geen invloed op de hoogte van de premies, signaleert Ebeling Koning. “Je zou dat verwachten, maar het is niet zo. Dat komt omdat er enorm veel verzekeringscapaciteit is. Het technisch resultaat van verzekeraars wordt wel minder.”

Het verzekeren van bouwfouten wordt de komende jaren belangrijker. In 2015 wil de regering ook private bouwplantoetsing toestaan.

Ebeling Koning juicht de ontwikkelingen toe, maar is kritisch. Hij vreest dat de regering te eenzijdig de risico’s bij aannemers wil leggen. Verder dringt hij aan op een verplichte verzekerde garantie bij complexe projecten, waaraan alle betrokkenen in het bouwproces moeten meebetalen.

Reageer op dit artikel