nieuws

A15 Maasvlakte blok aan been bouwers

bouwbreed Premium

De verbreding van de A15 Maasvlakte-Vaanplein blijkt een blok aan het been van de combinatie A-Lanes 15. Voor zowel Ballast Nedam als Strukton dreigen enorme meerkosten.

Botlekbrug alsnog uitgevoerd in gewapend beton

Naar verluidt gaat het in totaal om 200 miljoen euro extra, terwijl de contractwaarde 1,2 miljard bedraagt. Dat is een fikse tegenvaller die de liquiditeit van de ondernemingen onder druk zet. Opdrachtgever Rijkswaterstaat is niet van plan de combinatie tegemoet te komen, want het gaat om risico’s die bij de bouwers liggen. Ballast Nedam heeft Hans Huis in ‘t Veld vrijgesteld om toch een poging te wagen. Bovendien heeft Rijkswaterstaat voor gunning gewaarschuwd voor de lage inschrijfprijs die de combinatie heeft afgegeven.

De concurrentie was moordend en een megacontract vult de magere orderportefeuilles, moeten de bouwers hebben gedacht. Maar de bedrijven hadden gehoopt minimaal quitte te draaien over de termijn van 25 jaar dat het contract loopt.

Door het dbfm-contract heeft de bouwer geen profijt meer van tegenvallers of meerkosten. Extra zuur is dat het werk technisch perfect en op rolletjes loopt, bevestigen diverse bronnen rond het project. De afstemming met andere partijen blijkt echter een struikelblok. Zo moet de bouwcombinatie zelf vergunningen aanvragen. Bij de aanvraag voor de Botlekbrug ging het mis.

Wintermans Architecten ontwierp de hefbrug van twee keer 45 bij 90 meter conform de contracteisen, maar innovatief en zonder gewapend beton. De gemeente en het Havenbedrijf gingen niet akkoord, want ze waren bang dat in een later stadium iets mis zou gaan met de fundering van de brug. Als de hefbrug niet open kan of de A15 is gestremd, loopt de schade al snel in de miljarden euro’s, doordat de Maashavens niet bereikbaar zijn.

Het werd touwtrekken tussen de gemeente en de vergunningaanvrager, waarbij de bouwer aan het kortste einde trok. Het alternatief was een rechtszaak om de weigering aan te vechten, maar de uitkomst daarvan is onvoorspelbaar en zou de planning in gevaar brengen. De brug wordt alsnog in gewapend beton uitgevoerd.

Reageer op dit artikel