nieuws

10.000 woningen duurzamer

bouwbreed Premium

Rotterdam wil voor het einde van 2018 tienduizend woningen verduurzamen. De gemeente heeft de handen ineengeslagen met vijftien partijen om kant-en-klare pakketten voor te schotelen.

Rotterdam mikt op 600 arbeidsplaatsen en leertrajecten

De verduurzaming van zevenduizend corporatiewoningen en drieduizend particuliere woningen vergt een investering van ruim 67 miljoen euro in de bestaande woningvoorraad. Eigenaars betalen hun gevelisolatie of zonnepanelen zelf, maar krijgen wel hulp. Het moet flinke besparingen op de energierekening opleveren, meer wooncomfort en extra werkgelegenheid bij bedrijven die het uitvoeren. De gemeente mikt op 600 arbeidsplaatsen en leerwerktrajecten.

Dit weekend gaat in de wijk Lombardijen een eerste groot energie- en onderhoudsproject van start. Marktpartijen hebben voor de Molièrebuurt standaardpakketten ontwikkeld die bewoners direct inzicht geven in investeringskosten en verwachte besparingen. “We willen het zo simpel mogelijk maken, tot en met de financiering”, zegt wethouder Hamit Karakus (wonen). “We willen eindgebruikers een contract onder de neus kunnen schuiven dat ze alleen nog maar hoeven te tekenen.”

Behalve aannemers als BAM Woningbouw, Dura Vermeer en Heyma zijn ook Waifer, Eneco, vier corporaties, Smits Vastgoedzorg en de Rabobank betrokken. De bank helpt bewoners bij financiering van de investering, aannemers en installateurs garanderen dat de investering wordt terugverdiend. Eneco brengt het energievoorschotbedrag met een vastgesteld bedrag terug na uitvoeren van een verduurzamingpakket. De gemeente reserveert zelf een fonds van 1,2 miljoen om aantrekkelijke leningen via de bank mogelijk te maken.

Verzekerde garantie geven de partijen niet af, omdat ook gedrag een rol speelt. Voor advies daarover opent de gemeente een website. SlimWoneninRotterdam.nl moet ook particuliere eigenaren over de streep trekken om hun woning te verduurzamen en geeft prijsoverzichten en rekenmethodes. Een bus met adviseurs gaat de wijken in. Zij brengen met warmtescans weglekken van energie in beeld.

Het feit dat afspraken met vijftien partijen zijn gemaakt, betekent niet dat andere partijen zijn uitgesloten.

Reageer op dit artikel