nieuws

Wijkaanpak isolatie klem

bouwbreed Premium

Het grootschalig verduurzamen van complete woonwijken door middel van de Blok voor blok-aanpak is niet haalbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap NL.

Onderzoek: Blok voor blok-aanpak niet haalbaar; consument wil zelf aannemer kiezen

De uitkomsten van het onderzoek zijn een forse tegenvaller voor de partijen die snelle verduurzaming van de woningvoorraad in gedachte hadden. Het overheidsprogramma Blok voor blok werd ruim twee jaar geleden gestart door toenmalig minister Donner (wonen). In eerste instantie ging het om pilotprojecten met het doel minimaal twee energielabelstappen te maken of op label B-niveau uit te komen.

Belangrijkste struikelblok voor de Blok voor blok-aanpak is dat consumenten geen confectieoplossingen willen voor hun specifieke wensen. “Individuele eigenaren hechten veel waarde aan hun eigen keuzevrijheid op het gebied van type maatregelen, de keuze van materialen en de selectie van aannemers”, concluderen de onderzoekers.

Ook een ander onderzoek van Agentschap NL wijst op belangrijke hindernissen voor het grootschalig uitrollen van energiebesparingspro- gramma’s.

Wijken waar het aanbod van oplossingen ‘star’ is en het aanbod aan aannemers beperkt, hebben minder succes, zegt onderzoeker Arlette Hesselink van onderzoeksbureau Rescon. “Bewoners willen zelf invloed hebben. Ze willen wel dingen aangereikt krijgen, maar het moet niet te veel worden opgedrongen. Dus ze willen wel aan de hand genomen worden, maar er moet ruimte zijn om zelf een leverancier te kiezen.”

Of de Blok voor blok-aanpak nu helemaal sneuvelt, is onduidelijk. Projectleider Saskia Spapen van het ministerie van Binnenlandse Zaken was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Hesselink worden bewoners wel geënthousiasmeerd als hun buren hun huis verduurzamen. Dat willen ze wel met eigen ogen zien.

Bij het programma van Blok voor blok worden bestaande technieken grootschalig toegepast. In het kader van het duurzaamheidsprogramma zijn dertien projecten op touw gezet om per project ruim tweeduizend woningen energiezuiniger te maken.

Reageer op dit artikel