nieuws

Venijn in inflatiecorrectie

bouwbreed Premium

Van een onzer verslaggevers Van de jaarlijkse half miljard euro bezuiniging op inflatiecorrectie slaat naar verwachting 75 tot 100 miljoen euro neer bij infrastructuur.

Begrotingsakkoord brengt nieuwe bezuinigingen via korting inflatiecorrectie

Het is een klein regeltje in het begrotingsakkoord: “De prijsbijstelling tranche 2014 wordt gekort.” Dit is de volledige toelichting van minister Dijsselbloem (financiën) op hoe hij bijna een half miljard per jaar wil besparen. “Zoals ik het lees heeft dit effect op de infrabudgetten,” reageert Richard Mulder, expert bij Bouwend Nederland. “Ik schat dat de rijksinfrastructuur zo’n 75 tot 100 miljoen euro per jaar moet inleveren. Als je de vuistregel van de vorige bezuinigingsronde hanteert, slaat zo’n 15 tot 20 procent van die bezuinigingen bij infrastructuur neer.”

Hoeveel bezuiniging precies is nog niet precies te zeggen, waarschuwt hij. Minister Dijsselbloem maakt de uitwerking waarschijnlijk pas bekend bij de Voorjaarsnota begin volgend jaar. “Vorig jaar leverde minister Schultz (infrastructuur) 1,6 miljard euro in. Dat loste ze toen op door deels haar vrije investeringsruimte aan te spreken en deels gewoon door te gaan en te kijken waar het schip strand. Die flexibiliteit heeft ze nu niet meer”, verwacht Mulder. “Dit keer moeten scherpe keuzes worden gemaakt. Projecten moeten worden geschrapt of uitgesteld.” Bouwend Nederland vindt deze bezuiniging de verkeerde keuze van het kabinet.

Brancheorganisaties zijn over het algemeen tevreden over de aangekondigde maatregelen. Uneto-VNI, de Aannemersfederatie en Bouwend Nederland zijn blij met de verlenging van het lage btw-tarief tot eind 2014. Daarnaast maakt het kabinet meer werk van de aanpak van schijnconstructies, de versobering van de zelfstandigenaftrek wordt teruggedraaid. Titia Siertsema, voorvrouw van Uneto-VNI, is niettemin ontevreden over de lastenverzwaring voor bedrijven door hogere accijnzen, motorrijtuigenbelasting, waterleidingbelasting en afvalbelasting.

Reageer op dit artikel