nieuws

Van plein tot hal met druk op de knop

bouwbreed

Een vlak stadsplein dat met één druk op de knop kan worden opgetild tot markt- of evenementenhal. Dat komt binnen bereik met de ontwerpmethodiek van Robert van Embricqs. Deze kunstacademiestudent heeft een ontwerpmethode ontwikkeld waarmee hij perfect vlakke platen in model kan scharnieren tot stoelen, tafels en overkappingen.

En dat is waarschijnlijk nog maar het begin. De visionaire technicus studeerde twee jaar geleden af aan de Rietveld academie in Amsterdam en heeft nu al vier gewilde en veelbekroonde meubelontwerpen op zijn naam staan. Op zijn website vind je bovendien diverse plannen voor grotere projecten, die weliswaar nog niet zijn uitgevoerd, maar wel volledig doordacht. De markthal is daar een voorbeeld van. Er is ook een muziekkoepel te vinden. En als dat kan, waarom dan niet een skatebaan, een tentenkamp, of een terras, compleet met stoelen en tafeltjes? Of misschien zelfs een vlakke pleinplaat die bij zon wordt ‘opgekrikt’ tot terras en bij regen tot afdak?

Vorm

Hoe technisch Van Embricqs ontwerpen ook zijn, de centrale vraag die hij zich stelt, is er wel degelijk een van een kunstenaar: ‘Tot welke hoogte is een voorwerp in staat zijn eigen vorm te bepalen?’ Zijn ontwerpmethodiek bestaat eruit dat hij kleine snedes maakt in houten panelen, om vervolgens de reactie van het hout te bestuderen en te beslissen hoe hij verder moet. Dat dit proces leidt tot mooie, slimme en goed functionerende meubels, is ontegenzeglijk te danken aan een fantastisch technisch inzicht. De stoelen, tafels en krukjes zijn eenvoudig ‘op te zetten’, doch zeer stabiel wanneer zij eenmaal staan. Dit komt door de perfecte positionering van de scharnieren en een goed evenwicht in het ontwerp.

Waar de meubels alle van hout zijn gemaakt, heeft hij het paviljoen bedacht in aluminium. Voor de markthal staat de materiaalkeuze nog open.

Van Embricqs’ ontwerpen zijn momenteel te bewonderen in het Klokgebouw op het Eindhovense Strijp S. Ze staan hier als onderdeel van de Dutch Design Week, die nog tot en met komende zondag duurt.

Reageer op dit artikel