nieuws

Thermisch modificeren met minder kosten

bouwbreed

Een nieuwe methode om zachte houtsoorten thermisch te verduurzamen of te modelleren gebruikt minder energie, onder andere door de warmte zoveel mogelijk her te gebruiken.

Toen Jan Langkamp jaren geleden voor het eerst kennismaakte met thermisch gemodificeerd hout, was hij meteen geïnteresseerd: “Het zag er goed uit en was duurzaam zonder giftige toevoegingen te hoeven gebruiken, dat sprak mij wel aan. Maar waarom moest het zo duur zijn? Het verbaasde me dat de toegepaste processen zoveel kostbare apparaten vereisten, zoveel energie en ook zoveel subsidies. Ik heb me toen verdiept in alle bestaande procedures en ben in de avonduren wat gaan experimenteren.”

Een van die bestaande procedures is onderdompeling van het te bewerken zachthout in een bad met paraffine of olie, gevolgd door verhitting. Op deze manier kun je het hout drogen, modelleren en – bij temperaturen tussen 130 en 220 graden C – ook thermisch modificeren. Door de onderdompeling kan er geen zuurstof bij het hout komen, waardoor het hoog kan worden verhit zonder gevaar voor ontbranding. “Deze werkwijze heeft echter als nadeel dat de gebruikte vloeistof in het hout trekt. Daardoor is het niet direct overschilderbaar en dus zeker niet geschikt voor toepassing als kozijnhout,” schrijft Langkamp.

Ook hij gebruikt een bad met een vloeistof, maar plaatst metalen overkappingen over de houten delen. Een soort duikklokken die in combinatie met de druk van de uit het hout tredende gassen er voor zorgen dat het hout niet in aanraking komt met de vloeistof. Meerdere houtdelen en overkappingen worden in het vat op elkaar gestapeld en het geheel wordt gefixeerd. De verwarming kan bijvoorbeeld met houtsnippers, gasbranders of elektrische warmtespiralen. De warmtegeleiding naar het hout loopt via de metalen overkappingen. De octrooitekst beschrijft hoe deze overkappingen een met de houten delen corresponderende vorm kunnen krijgen, voor een optimale warmteoverdracht. Met extra profielplaten is het hout – bijvoorbeeld voor gevelbekleding – te voorzien van een profiel. Ook een ‘watermerk’ met bijvoorbeeld de productiedatum is mogelijk.

Na afloop van het proces wordt koude vloeistof toegevoerd, terwijl de warme vloeistof verdwijnt naar een thermisch geïsoleerd vat. Langkamp benadrukt de energiezuinigheid van zijn methode en de uniforme warmteverdeling waardoor elk stuk hout dezelfde behandeling krijgt. “Bovendien kun je ook houten delen verwerken die dikker zijn dan 5 centimeter, zodat je bijvoorbeeld voor het maken van kozijnen en deuren niet achteraf hoeft te lamineren.” Hij heeft diverse tests op kleine schaal gedaan en werkt nu met een grotere uitvoering. “Ik weet nu dat ik een betaalbaar apparaat kan maken om in hoog tempo hout uniform te modificeren, bij een veel lager energieverbruik. Begin volgend jaar kunnen we op zoek naar partijen die hierin ook een rol willen spelen.”

octrooinummer: NL2008037

houder: Langkamp Holding

uitvinder: J. Langkamp, Enter

Reageer op dit artikel