nieuws

Tennet verplaatst hoogspanningsmasten

bouwbreed Premium

Zeventien hoogspanningsmasten laat Tennet verplaatsen in het gebied van de hoogwatergeul nabij Veessen en Wapenveld. Vandaag worden de eerste twee masten respectievelijk 13 en 33 meter verplaatst als het weer het toelaat. De laatste is eind februari volgend jaar aan de beurt.

De hoogspanningsmasten staan op hun huidige plek in de weg. Rijkswaterstaat wil ruimte maken voor de rivier. In het geval van Veessen en Wapenveld is dat de IJssel. Daar kan op een gegeven moment heel veel water in komen te staan. Zo’n hoge waterstand wordt een bedreiging voor de dijken en de bebouwing die er achter ligt. Rijkswaterstaat leidt de overmaat aan rivierwater dan tijdelijk af in een overloopgebied als de hoogwatergeul nabij Veessen en Wapenveld. Een hoogwatergeul is een bedijkt gebied dat aftakt van een rivier om een deel van het water via een andere route af te voeren.

De kans dat dit gebied een keer de noodopvang wordt van een overmaat aan IJsselwater is volgens Johanna Breuning die voor Tennet het woord voert “niet zo groot”. Maar als het er een keer van komt kan dat vervelend uitpakken voor de hoogspanningsmasten. Om de masten in zulke gevallen droog te houden en de fundering niet te ondermijnen worden ze op een verhoging gezet. Dat is een stalen kruis op een 20 meter lange stalen paal van 2 meter diameter. Een kraan tilt de mast inclusief kabels van de oude fundering en zet die op de nieuwe. “De stroom gaat er tijdens de verplaatsing wel af”, zegt Breuning. Bij Veessen en Wapenveld is dat 110 kilovolt.

Ruimte voor de rivier

Tennet laat dat wel meer doen en vaak om dezelfde reden: ruimte voor de rivier. Soms is het ook nodig omdat een hoogspanningsmast de voorgenomen verbreding van een weg hindert. “Tussen Diemen en Muiden bijvoorbeeld waar de A1 en de A9 breder moeten worden”, zegt Breuning. Het project langs de IJssel is met zeventien masten vooralsnog het grootste.

Reageer op dit artikel