nieuws

Schade dreigt voor bouwers van pretpark

bouwbreed Premium

De dreigende ondergang van het omstreden pretpark Adventure World Warschau (AWW) gaat Nederlandse bouwers en toeleveranciers miljoenen euro’s kosten.

Adventure World vraagt faillissement aan

Bij een faillissement kunnen zij vrijwel zeker fluiten naar hun centen. Alleen al Imtech heeft een vordering van 22 miljoen op AWW. Andere schuldeisers voeren al maanden procedures tegen AWW-eigenaar Peter Jan Mulder in een poging de ingediende claims betaald te krijgen. Om welk bedrag het precies gaat, is onbekend.

Mulder besloot deze week het faillissement aan te vragen van zijn bedrijf, dat 30 kilometer ten zuidwesten van Warschau een megapretpark wilde gaan bouwen.

Het besluit van de AWW-topman heeft de bouwtoeleveranciers in hoge mate verrast. Zij waren in de veronderstelling dat Mulder zijn financiële verplichtingen alsnog zou nakomen. Twijfels bestaan er dan ook over de reden van het faillissementsaanvraag. “Mogelijk doet hij dit om de onderhandelingen op scherp te zetten”, zegt een van hen. “Het kan zomaar onderdeel van het spel zijn.”

Onder meer Vekoma, Jora Vision, Tebodin en Hellebrekers zijn betrokken bij het project en hebben in de voorfase diensten geleverd aan AWW.

Imtech was als hoofdaannemer gecontracteerd. De technisch dienstverlener trok begin dit jaar zijn handen af van het project, omdat er twijfels waren gerezen over de financiering. “Wij hebben toen een schikking getroffen met de heer Mulder”, zegt Imtech-woordvoerder Dorien Wietsma. “Voor 30 september moest hij 22 miljoen betalen. Dat is niet gebeurd. Of we nog iets van het geld terugzien? Heel hoopvol is het traject niet. AWW heeft ook geen andere financiers kunnen aantrekken.”

Mulder laat desgevraagd weten “geen andere keus” te hebben gehad dan het faillissement aan te vragen.

Reageer op dit artikel