nieuws

Samenwerking van netbeheerders

bouwbreed Premium

Acht netbeheerders uit Zuid-Holland hebben het samenwerkingsverband Structin opgericht. Het doel van de organisatie is om de aanleg van kabels en leidingen zo te combineren dat de grond slechts één keer open hoeft.

Dat hebben de initiatiefnemers bekend gemaakt. Het betreft onder meer Westland Infra, Stedin en waterleidingbedrijf Dunea. Door het gecombineerd aanleggen van kabels en leidingen vermindert de overlast. Bovendien is er minder kans op schade aan de kabels en leidingen. De gecombineerde aanpak kan volgens de initiatiefnemers een succes worden. Daarbij tekenen ze aan dat nog niet alle netbeheerders in de provincie zich bij de organisatie hebben aangesloten.

De samenwerking maakt afstemming van werkzaamheden noodzakelijk. Om die mogelijk te maken worden de werkzaamheden uitgevoerd in clusters. Structin coördineert de gezamenlijke aanleg. “We pakken de regie vanaf dag een”, zegt Caroline Grootenboer, programmamanager bij Structin. “We zorgen dat gemeenten en planontwikkelaars met de netbeheerders aan tafel zitten zodra de plannen voor nieuwbouw bekend zijn.” Netbeheerders die zich niet houden aan afspraken, worden daarop aangesproken. Overigens blijft het de taak van de netbeheerders om het hoofdontwerp en het detailontwerp van de ondegrondse infrastructuur te maken. Zij houden bovendien toezicht op de uitvoering.

Projectontwikkelaars hebben vooralsnog hun twijfels over de werkwijze en werken daarom nog niet allemaal mee. Zij zeggen er bovendien aan te hechten dat ook andere netbeheerders in de provincie zich bij het samenwerkingsverband aansluiten. Structin doet pogingen de ontwikkelaars over de streep te trekken.

Een ander punt dat aandacht vraagt is dat nog niet alle nutsbedrijven zich hebben aangesloten bij. Vanuit de gemeente Rijswijk wordt er op aangedrongen dit snel te regelen.

Reageer op dit artikel