nieuws

Pps-contracten gemeenten in de knel

bouwbreed Premium

Btw-perikelen frustreren het succes van pps-contracten bij lagere overheden. Die waarschuwing uit wethouder Staf Depla van Eindhoven op basis van eigen ervaring bij de internationale school in zijn stad.

Eindhoven krijgt geen btw-vrijstelling

De wethouder heeft onlangs definitief te horen gekregen dat het Rijk geen uitzondering maakt voor pps-projecten van lagere overheden. Zijn pleidooi om een standaardregeling te bedenken voor btw-afdracht bij dbfmo-contracten heeft geen gehoor gevonden in politiek Den Haag.

“Uiteindelijk staan we als gemeente met lege handen. Dat is en blijft teleurstellend”, reageert Depla op de afwijzing van de minister van Financiën. “Als het Rijk serieus een bredere pps-stroom wil bij lagere overheden, moet er echt wel iets veranderen. Het prijsvoordeel van de contractvorm wordt bijna geheel tenietgedaan door btw-afdracht en hoge advieskosten.”

Omdat bij een pps een marktpartij verantwoordelijk is voor het dienstenpakket, krijgt de gemeente niet de gebruikelijke vrijstelling van btw. Het vergt wel heel effectief werken van de markt om dat prijsverschil van 21 procent terug te verdienen en het zal opdrachtgevers huiverig maken om grote dienstenpakketten aan het bedrijfsleven uit te besteden.

Het oud-PvdA-Kamerlid had aanvankelijk zijn bedenkingen over de intensieve voorfase van het scholenproject, maar is achteraf zeer tevreden over de innovatieve manier van aanbesteden waarbij ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie zijn gecombineerd. De internationale school is afgelopen zomer na een recordbouwtijd van zeventien maanden opgeleverd en in Woensel (Eindhoven-Noord) is de wethouder al aan de slag om met hetzelfde schoolbestuur een pps-vmbo-school te bouwen, maar dan zonder O (operate) en zonder F (externe financiering). “We hebben wel geleerd van het btw-debacle. Een groot deel van het ‘operate’, het dienstenpakket, zal bij de school zelf blijven. Dus wel onderhoud van installaties, maar geen conciergetaken, computers of beveiliging.” Ook de ‘financiering’ is uit het contract gehaald. Depla denkt goedkoper uit te zijn via financiering van een integraal huisvestingsplan voor alle onderwijsgebouwen in Eindhoven, waar overigens wel een bankenfinanciering aan te pas komt.

> pagina 12: pps-contract zorgt bij tegenslagen voor focus

Reageer op dit artikel