nieuws

Plasterk doet niets aan bouwleges

bouwbreed

Plasterk doet niets aan bouwleges

Minister Plasterk (binnenlandse zaken) is niet van plan in te grijpen in de stijging van de bouwleges. Hij schrijft dat in antwoord op Kamervragen over de door Vereniging Eigen Huis gesignaleerde stijging van de leges met meer dan 5 procent.

Volgens de bewindsman zijn de hoogte en de stijging van de leges een gemeentelijke zaak waar hij niet tussen wil gaan zitten. Daarnaast hanteert hijzelf cijfers van het Groningse Coelo die op een stijgingspercentage uitkomt van 4,1 voor een dakkapel en 3,9 voor nieuwbouw. Bovendien wijst hij erop dat de totale bouwlegesopbrengst gedaald is met 6,4 procent. Dat komt dan wel door het instorten van de bouw, geeft hij toe.

De minister stoort zich wel aan het gebrek aan transparantie over de berekeningsmethodiek. Uit onderzoek blijkt minder dan een kwart van de gemeenten het VNG-model daarvoor te gebruiken.

Reageer op dit artikel