nieuws

Personeelschef steeds vaker in een spagaat

bouwbreed

In het ene deel van het bedrijf worden vaklieden ontslagen, het andere deel van de onderneming kampt met een tekort aan vaklieden. De HRM-functionaris in de bouw zit steeds vaker in een spagaat.

Van onze redactie economie

Dat constateert adviesbureau Berenschot. Dit jaar heeft 7 procent van de personeelsafdelingen van bouwbedrijven te maken met problemen bij de invulling van bepaalde functies, volgend jaar verwacht een op de drie bouwbedrijven problemen te gaan ondervinden.

Ondanks dat er door de crisis veel mensen op zoek zijn naar werk, matcht dit aanbod niet met de vraag. “Het lijkt een surrealistisch onderwerp”, zegt HRM-specialist Hans van der Spek van Berenschot. “Bouwbedrijven zien door de vergrijzing de aanstaande problemen van personeelstekorten snel op zich af komen. Aan de andere kant zijn ze volop bezig met overleven en nemen ze afscheid van mensen. De HRM-functionaris zit in een spagaat.”

Afscheid

Zo heeft een grote bouwer, waar Van der Spek contact mee heeft, problemen met het vinden van goed personeel voor de civieldivisie terwijl in de woningbouwdivisie een overschot aan mensen bestaat.

Dat werknemers in de bouw ontevreden zijn over de werksfeer, het salaris en de baanvooruitzichten, zoals uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt (zie artikel hierboven), komt Van der Spek niet onbekend voor. “In eerder onderzoek hebben wij ook dergelijke signalen opgevangen.” Volgens de HRM-adviseur is het imago van de bouw de laatste tijd niet echt verbeterd. Wat niet helpt is dat er de laatste jaren in grote getalen afscheid wordt genomen van vakmensen. “Het is daarbij de vraag of je de oudere werknemers straks nog terugkrijgt.”

De personeelschefs in de bouw zien talentvolle professionals steeds vaker kiezen voor aan de bouw gerelateerde bedrijven, zoals energiebedrijven andere bedrijven met veel technische functies. “Er is maandag niet voor niets tussen bouwpartijen en minister Asscher een akkoord gesloten”, meent Van der Spek. Doel is om de geforceerde uitstroom in de bouw tegen te gaan.”

Dat de krapte op de arbeidsmarkt niet meer te ontlopen is, daar is de Berenschot-adviseur van overtuigd. “Het enige speculatieve is: komen de grote tekorten in 2014 of in 2015? En komen er tekorten over de volle breedte van de sector?”

Reageer op dit artikel