nieuws

‘Paard van Troje’ uitkomst in kinderziekenhuis

bouwbreed Premium

‘Tegen de recessie in’ zegt Unica Automatic Sprinkler de vraag naar watermistsystemen te zien toenemen. Het bedrijf uit Hoevelaken installeert momenteel zo’n systeem in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Watermistsystemen blussen branden door onderhoge druk water te vernevelen. Vergeleken met conventionele sprinklers verspreidt watermist grof genomen negentiende water minder wat de kans op waterschade inperkt. Een sprinklersproeier blust een oppervlak van 12 vierkante meter; een vernevelaar komt tot 30 vierkante meter zodat een kleinere installatie volstaat. Mede op grond van die aspecten kiezen opdrachtgevers in de utiliteit steeds vaker voor een watermistsysteem, zegt Henk-Jan Kooijmans van Unica Automatic Sprinkler

Stofschotten

De aanleg van zo’n systeem in het Wilhelmina Kinderziekenhuis vergt wel wat voorbereiding, want het ziekenhuis blijft volledig in bedrijf, zegt Kooijmans. “Daarbij komt nog dat er absoluut geen stof en vuil mag vrijkomen omdat dit gevaar oplevert voor de patiëntjes.”

Het Kinderziekenhuis wilde eerst dat de installatie in delen zou worden uitgevoerd achter afgeplakte stofschotten. Dat zou de logistiek van het ziekenhuis verstoren. Unica ontwikkelde als oplossing een kast met daarin een verrijdbare rolsteiger die volledig is afgeschermd zodat er nog maar weinig stof ronddwarrelt. De constructie is inmiddels het Paard van Troje gaan heten. Het stof komt vrij bij onder meer het boren van de gaten voor de schroeven die de beugels van de blusinstallatie fixeren. Unica dacht de overlast aanvankelijk te kunnen beperken door de bevestigingen in het plafond te schieten. “De regels staan echter niet toe dat leidingen voor een beveiligingssysteem aan ‘geschoten’ bevestigingen hangen”, zegt Kooijmans. De installateur boort nu gaten in speciale boorperiodes.

Al het werk gebeurt vanuit het Paard van Troje. In de kast wordt de stofafzuiging en al het gereedschap en het materiaal meegenomen.

Nauwkeurigheid

Deze aanpak stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de voorfabricage en de nauwkeurigheid van het boorwerk, zegt Kooijmans. “Je kunt niet buiten de boortijden een nieuw gat in het plafond maken en je kunt ook niet zomaar een stuk van een leiding zagen. En boven alles mogen de twee monteurs geen last hebben van claustrofobie omdat ze de hele dag in het Paard van Troje verblijven.”

Op de sproeikop en de pomp na maakt Unica zelf alle onderdelen. De kop en de pomp zijn producten van Danfoss Semco.

Unica’s Paard van Troje.Foto: Unica

Reageer op dit artikel