nieuws

Overstap op sterker staal komt op gang

bouwbreed

Grontmij pakt als eerste ingenieursbureau de handschoen op om alleen nog maar te ontwerpen in staal met sterkte S355. Dat is namelijk niet alleen sterker maar ook een stuk duurzamer dan het standaard bouwstaal S235.

Op de Staalbouwdag vorige week donderdag werd een pleidooi gedaan om het  S235, uit de schappen te halen. Staal van hogere sterkteklassen is namelijk nauwelijks duurder. Doordat je er minder van nodig hebt pakken projecten zelfs een stuk voordeliger uit. “Om dezelfde reden is  het gebruik van S355 ook zo’n 10 tot 16% duurzamer”,  meldt Sjoerd Tollenaar van Grontmij. Het ingenieursbureau heeft inmiddels besloten alleen nog maar in S355 te ontwerpen nadat dat bij twee recente projecten goed was bevallen: zowel bij parkeergarage Kralingse Zoom in Rotterdam als bij de nieuwe kap voor station Centraal in Den Haag werden met ranke liggers grote overspanningen bereikt. 

Dat er wat in beweging is binnen de staalbranche wordt volgens Tollenaar steeds duidelijker. Binnen de technische commissie TC1 van Bouwen met Staal was iedereen het er unaniem over eens dat het zinvol is om niet meer met S235 te werken. De commissieleden zijn nu druk bezig hun eigen organisaties over te halen over te stappen. Grontmij heeft dat als eerste voor elkaar, maar Tollenaar rekent erop dat het ingenieursbureau uit De Bilt snel navolging krijgt.  

Reageer op dit artikel