nieuws

‘Opblaaslamp’ staat in 15 seconden overeind

bouwbreed

In 15 seconden staat de ‘opblaaslamp’ van EIL Systems 4 of 5 meter overeind. De gasontladingslamp verspreidt dan rondom over een oppervlak van 10.000 vierkante meter licht van 94.000 lumen sterk.

Hulpdiensten hebben al veel interesse voor de opblaaslamp, zegt Dirk Dijkman van importeur Vlaming Groep uit Zwaag-Oostdijk. Het systeem heeft wat hem betreft zijn waarde ook al bewezen in de (spoor)wegenbouw. Het systeem bestaat uit een cilindervormige kolom uit nylon. Een ventilator blaast de kolom op tot 4 of 5 meter hoogte, afhankelijk van de uitvoering. Het nylon is brandvertragend gemaakt volgens de klasse M1. Beschadigingen kunnen worden hersteld met materiaal uit de bijgeleverde reparatieset.

De lamp zit in een beschermende metalen kooi die aan de bovenkant van de kolom vast zit. Bij het opzetten moet die worden vastgehouden tot het moment dat de druk in de kous zover is opgelopen dat die de lampkooi mee naar boven neemt. De 875 watt sterke gasontladingslamp is volgens Dijkman speciaal ontwikkeld voor deze toepassing. Een variant met led’s bestaat voor zover hij weet (nog) niet; deels niet omdat het licht minder goed rondom zou stralen. De lichtopbrengst is in zijn uitleg voldoende om op 50 meter afstand nog een band te kunnen verwisselen.

Een filter schoont de lucht voordat die in de kous wordt geblazen. Een opgeblazen kolom blijft volgens Dijkman tot een windsnelheid tot 20 kilometer per uur zonder hulpmiddelen overeind. Voor windsnelheden tot 90 kilometer per uur adviseert hij schoorlijnen.

De fabrikant maakt uitvoeringen die op het lichtnet kunnen worden aangesloten. Combimodellen zijn uitgerust met een generator die op benzine of diesel draait. Speciaal voor zware omstandigheden ontwierp EIL, afkorting van Emergency Inflatable Lighting een model volgens bestendigheidsklasse IP55. Deze uitvoering heeft een elektrisch startende en luchtgekoelde motor.

Reageer op dit artikel